Elfutás a futópálya mellett

(Budaörs, 2016. július 7. – Budaörsi Infó) A Herman Ottó Általános Iskola sportudvarán június vége óta megszűnt az aktív kikapcsolódás és helyére a fizikai munka lépett, miután a sportpályán építési munkálatok vették kezdetüket.

 

Az augusztus 7-éig nem látogatható terület több száz mozgáskedvelőt tett hirtelen sportárvává, akik a nyári üdülési szezon alatt sem mondanak le az egészséges életmódról, a sport által megtapasztalt sikerélményről és a fokozott egészségi állapotról. Június 27. óta a város bármely pontján változatos időszakokban megtalálhatóak ezek a sportárvák, amikor kertek alatt, utatlan utakon és olykor a kerékpársávban szedik ritmusosan a lábaikat, koncentrálva a feladatra és kizárva az ideiglenes környezet zavaró behatásait. Nem kell őket félteni, se nem sajnálni, hiszen állapotuk ideiglenes, akár a szalmaözvegyé.

 

003_herman_iskola_futopalya_2016jul5

 

Viszont létszámuk kezd kellemesen aggasztó méreteket ölteni. E sorok írója kerek 10 éve rója a kék színű iskola bordó színű rekortán (öntött gumi burkolat) műsalakját heti több alkalommal, és így személyes tapasztalattal rendelkezik a budaörsiek (és a közeli települések aktív lakóinak!) mozgásinger-szükségletének drasztikus emelkedéséről a helyszínről. A sporttelep a tavalyi évben kibővült egy ún. felnőtt játszótérrel, előtte pedig két igényes, de zárt műfüves futballpályát is kapott. Minden megvolt tehát ahhoz, hogy képzavarral élve, a ’csilláron is lógjanak’ a sportolók a pályán délután 17:00 óra után, mikor is megnyílik a publikumnak, elillantva az iskolások privilégiumát.

 

004_herman_iskola_futopalya_felujitasa_2016jul5

 

Az egészségmegőrzést, a kiegyensúlyozott testi-lelki egyensúlyt, a jó közérzetet és a mindennapi sikerélményt biztositó tömegsport résztvevőienk száma kihat az egész társadalomra és magára a nemzetre is: az előző esetben csökken az orvosi és egészségügyi intézmények leterheltsége, utóbbiban pedig megnő az élsport merítési potenciálja, mert sokan kinőnek a kényelmi aktivitásból és önmaguk és mások fizikai teljesítőképességének határait kezdik el ostromolni nemes versenyek égisze alatt. Tehát a tömegsport olyan tevékenység és jelenség, amely minden érintettnek jó és értéknövelő.

De a megnövekedett létszám, az egymás sarkára taposó kengyelfutó gyalogkakukkok tömege, a kondicionáló eszközök előtt kígyózó várakozók sora, a sosem elég focikapu és kosárpalánk immár láthatóan túltelítődni látszik a Herman sportterületén. Az augusztusi nyitáskor újra birtokba vehető terület a munkálatokat szemmel tartva sajnos nem fog egyebet nyújtani, mint egy tisztes ráncfelvarrást. A rendszeresen túlzsúfolt sportkomplexum bizonyára továbbra sem fog mosdót biztosítani a fáradtságszeretőknek, hiszen régóta feliratban közlik az iskola hátsó bejáratánál, hogy a mosdót csak az iskolához köthető egyének használhatják, illetve nem lesz se hosszabb, se szélesebb a futókör, elkerítetlen focikapukról pedig ne is essék szó, vagy a kosárpálya felfestéséről.

 

006_herman_iskola_futopalya_felujitasa_2016jul5

 

 

Félre ne értődjék, panasz bárki száját jogosan nem hagyhatja el a témában, kizárólag susogó szárnyas szavakkal illethetjük a tekintetes városvezetést, amely gondolt a futófelület cserére! Csak jeleznénk szerényen, hogy láthatóan jelen van egy időben szinte hatványozódva növekvő szükséglet a városban, és a hozzá való létesítmények és infrastruktúra már az átadón szinte azonnal elégségessé fog leminősülni. Amíg a Herman pályája szinte az egyetlen ilyen összetett helyszín a tömegsportnak Budaörsön, addig ez a szükséglet lappangani fog, máshol keres magának kitörési utat, vagy átkonvertálódik egyéb, de kevésbé hasznos tevékenységgé, hiszen nem mindegy, hogy szabadidejében az ember a szem rágógumiját, a televíziót fogyasztja, ill. az energiadús kölök a közös helyiségeket és köztereket rongálja firkálással, ahelyett, hogy társaságban vagy anélkül tisztesen elfáradna, hiszen közhely, hogy csak a sportban kellemes elfáradni fizikailag. Budaörs fejlettségi szintjéhez és a potenciális felhasználói lakosságához mérve bizonyára könnyedén elviselne egy másik, hosszabb és tekintélyesebb ’futószalagatot’ valamely arra alkalmas parlagon hagyott önkormányzati területen, mondjuk akár a városi uszodát környékező ’prérin’.

 

 

002_futopalya_boritasa

 

 

001_futopalya

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.