Tovább csökkent az áldozatok száma

Május hónapban ismét csökkent a közúti balesetben meghalt személyek száma. A halálos áldozatszám terén mérhető, két hónapja tartó jelentős csökkenéshez minden bizonnyal a VÉDA fix ellenőrző pontjainak átadása is hozzájárult.

 

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesítette a megyei rendőri szervektől beérkezett előzetes baleseti statisztikai adatokat. Ezek alapján elmondható, hogy idén májusban kevesebben vesztették életüket közútjainkon, mint az előző évek ötödik hónapjaiban bármikor.

Számokkal illusztrálva: 2016. május 1. és 31. között összesen 41 fő, 2015 májusában 56 fő, 2013. ötödik havában pedig 54 fő halt meg közúti közlekedési balesetben Magyarországon. Ennek megfelelően idén májusban a halálos áldozatszám 2015-höz képest 26,8%-kal, 2013-hoz képest 24,1%-kal csökkent.

Amennyiben a 2016. év első öt hónapjában, azaz január 1. és május 31. közötti időszakban bekövetkezett közúti baleseteket vizsgáljuk meg, akkor az előzetes adatok ismeretében az alábbiakat tapasztalhatjuk:

 

 

Balesetek száma

Idén május végéig összesen 5 886 személysérüléses közúti balesetet regisztráltak hazánk közútjain, mely csekély mértékű, 1,8%-os növekedést jelent a 2015. év azonos időszakához képest. Amennyiben ezeket a baleseteket súlyossági fokuk szerint elkülönítjük, akkor az látható, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma 12,7%-os, a súlyos sérüléses balesetek száma pedig 2,3%-os csökkenést mutat, és mindössze a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt 4,4%-kal.

 
Balesetben sérültek száma

2016 első öt hónapjában a tavaly azonos időszakban mért 237 halálos áldozattal szemben 15,2%-kal kevesebben, összesen 201 fő szenvedett el olyan sérülést, mely az élettel össze nem egyeztethető.

Ez azt jelenti, hogy idén május végéig 36 fővel kevesebb áldozatot követelt a közúti közlekedés, mint a tavalyi év azonos időszakában. A súlyosan sérült személyek számában 1,8%-os csökkenés (1 916 főről 1 882 főre), míg a könnyen sérültek számában 4,3%-os növekedés (5 384 főről 5 618 főre) történt.

A baleseti statisztika utóbbi két hónapban bekövetkezett kedvező változásához hozzájárult a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat fix ellenőrző pontjainak az átadása.

Ezek az új eszközök 2016. április 5-én kezdték meg üzemszerű működésüket. Az elmúlt időszakban a VÉDA rendszer kibővítésén túl nem történt semmilyen más jelentős intézkedés, vagy beavatkozás, amely ilyen rövid idő alatt ekkora hatás kifejtésére képes.

A VÉDA preventív hatását jól szemlélteti, hogy a halálos áldozatok száma már március közepétől látványosan csökkenni kezdett, azt követően, hogy az ORFK az éles működés megkezdését – az üzembe helyezés előtt két héttel – nyilvános sajtóeseményen jelentette be.
Érdemes továbbá megjegyezni, hogy a VÉDA áprilisi átadása óta a baleseti okok közt a gyorshajtások aránya is csökkent.

Amíg február végén a személysérüléses balesetek okai között a gyorshajtások 36%-os arányt képviseltek, addig május végére ez az arány 31%-ra esett vissza.

 

(Forrás: police.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.