Elmebeteg-ellátás és tömegszerencsétlenség – Rallye Rejviz mentőverseny Csehországban

(Budaörs, 2016. június 6. – Budaörsi Infó) Másodszor nyerték meg a magyar légimentők a 20. alkalommal megrendezett Rallye Rejviz mentőversenyt Csehországban. A mentőtiszt vezetésével induló szakápolók versenyében a légimentők másik csapata a negyedik, az Országos Mentőszolgálat Budaörsi Mentőállomása pedig az ötödik helyezést érte el. A versenyről az állomás vezetőjével beszélgettünk.

 

 

A verseny 2016. május 27-án volt Csehországban, ahol az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új Zéland és Japán mentőegységei is részt vettek.

Nagy Gábor, a Budaörsi Mentőállomás vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 19 csapat indult a versenyen és 10 feladatot kellett megoldaniuk.

“Nagyon sokat készültünk a versenyre, és nagyon elégedettek és boldogok vagyunk, hogy ilyen jó eredménnyel végeztünk.

Természetesen jövőre is szeretnénk elindulni, és még többet készülni, hogy akár a dobogóra is feljuthassunk.”

 

nagy_gabor_mento_allomas

Nagy Gábor

 

 

Milyen feladatokból tevődött össze a verseny?

“Volt olyan feladat, amikor a negyedik emeletről kellett kötélen leereszkednünk a lépcsőházba. Ez inkább kalandfeladat volt mint nehéz.

Ami a legnehezebb volt szerintem: egy tömeges baleset kárhelyének a szervezése. Ilyen szituációval szerencsére sem Budaörsön, sem a vonzáskörzetében nem találkozunk sűrűn.

Volt a feladatok között még súlyos sérült- és elmebeteg-ellátás, kellett gyógyszermérgezett gyereket ellátni, az egyik helyszínen pedig elvették minden felszerelésünket és úgy kellett teljesen fizikális vizsgálatot végezünk egy vérnyomásmérő segítésével.

Mindeközben a gépkocsivezetőnknek egy 80-as évekből származó Skoda mentőautóval kellett ügyességi feladatot megoldania. Olyan volt, mintha visszamentünk volna a múltba.

A megoldandó feladatok között volt egy vak sérült ellátása, úgy hogy a lakásában nem volt világítás, és természetesen este kellett kimenni hozzá. Itt azt figyelték, hogy milyen szakszerűen járunk el, tájékoztatjuk-e minden lépésünkről a beteget, hogy ne ijedjen meg. A feladatot az is nehezítette, hogy vállsérült volt és szívinfarktust kapott.

Ezen felül volt még egy biztonsági játék, ami arról szólt, hogy két teljesen ellátott beteget kellett hordágyon megfelelően rögzíteni és betenni az autóba. Az összes biztonsági óvintézkedést meg kellett tenni, ami elindulás előtt szükséges.

Volt egy rádiózásfeladat, amikor a mentőegységnek egy hegyen rekedt embernek kellett telefonon keresztül segíteni, hogy hogyan segítsen bajbajutott társán. Instruálni kellett, és nyugtatni telefonon keresztül, hogy hogyan élessze újra a beteget.

 

 

mentosok

A Budaörsi Mentőállomás csapata

 

Egy másik szituációban pedig, ismét eszközök nélkül kellett feladatot megoldanunk: egy idősek otthonában, ahol rosszul lett egy beteg. Ott fel kellett felismernünk a helyzetet és az épületben lévő defibrillátor segítségével újra kellett élesztenünk a pácienst.

A feladataink gyors és jó megoldásához természetesen az is hozzájárult, hogy egy vadonatúj mentőautóval mehettünk ki a versenyre, ami erre az alkalomra készült.”

 

mentosok (3)

 

A Budaörsi Mentőállomás csapatának tagjai:

Nagy Gábor

Kelemen Péter

Tujner Szabolcs

Molnár Csaba

 

Gratulálunk a csapatnak, és jövőre ismét szurkolunk nekik!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.