Mentesítette erdőfelújításait a bálványfától a Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. négyszáz hektárt meghaladó területen 122 millió forintnyi uniós forrást fordított az invazív bálványfa állományainak visszaszorítására – közölte az MTI-vel az erdőgazdaság szóvivője csütörtökön.

 

Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint a beavatkozás eredményeként a parkerdő bajnai erdészetének cser és tölgy főfafajú erdőfelújításaiban jelenleg nincs bálványfa. Az erdészet ezt az állapotot legalább öt évig szeretné fenntartani, ezért a környező területeken is kiirtja a bálványfa magszóró egyedeit.

A távol-keleti eredetű faj nagyon gyorsan terjed és kiszorítja az őshonos fafajokat. Közép-Európa legveszélyesebb invazív fafaja ellen az erdészet permetezéssel, a sarjak vegyszeres kenésével, illetve a fatörzsek injektálásával védekezik. A bálványfát az állatok nem károsítják, Magyarországon nincs olyan növényevő, amely elfogyasztaná a fa  levelét vagy kérgét.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az általa kezelt, csaknem 65 ezer hektáros összterületen kezeli a bálványfa nemkívánatos szaporodását, és minden évben tájékoztatja a területével határos önkormányzatokat a problémáról, mert a lakosság bevonására is szükség van – jelezte a szóvivő.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 000 hektár erdőterületet kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén.

A cég kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmillióan látogatják, a kirándulókat csaknem 1000 kilométer jelzett turistaút, mintegy 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal és egyre több kilátó várja.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.