Obama: a világ vezető politikusait zavarba hozza Donald Trump

A G7-es országcsoport csúcsértekezletén Japánban tartózkodó amerikai elnök a tárgyalások közötti szünetben rövid sajtótájékoztatón minősítette Donald Trumpot, a republikánusok várható elnökjelöltjét, és meggyőződését fejezte ki, hogy pártja a belső vitái ellenére is megnyeri a novemberi elnökválasztást.

 

Az amerikai elnök szerint a 2016-os elnökválasztási kampány hangneme sokkolja a világ vezető politikusait. “Szerintem korrekt megfogalmazás az, hogy meglepi őket a republikánus jelölt személye, nem tudják, mennyire is vegyék komolyan néhány kijelentését, de zavarban vannak és jó okkal” – fogalmazott Obama elnök.

Az elnök kifejtette, hogy szerinte Donald Trump néhány kijelentése arról tesz tanúbizonyságot, hogy “vagy tudatlan a világ ügyeiben, vagy hetykén viselkedik, vagy csak a mikroblogok és a címlapok érdeklik ahelyett, hogy átgondolná, mi szükséges Amerika biztonságának és felvirágzásának megőrzéséhez, valamint a világ egyensúlyban tartásához”.

A sajtóértekezleten Obama nem bocsátkozott részletekbe, de azt leszögezte, hogy osztja a világ vezetőinek aggodalmait egy esetleges Trump-elnökség miatt. “A dolgok nem mennek olyan simán, ha az Egyesült Államok rossz döntéseket hoz” – mondta az elnök. Ugyanakkor a Demokrata Párton belüli vitákról és feszültségekről nem akart nyilatkozni, sőt, a Hillary Clinton külügyminiszteri magánlevelezésének részleteiról kiderülteket még kérdésre sem akarta kommentálni.

Az Obama sajtóértekezletén elhangzottakra Katrina Pierson, Trump országos szóvivője reagált. A CNN hírtelevízióban azt mondta: megérti, hogy a világ vezető politikusai “zavarban vannak,  mert vége a pecsenyézésnek”. A szóvivőnő kifejtette, hogy az Egyesült Államokon belül is sok a megoldásra gond, “miközben kereskedelmi deficitünk van s százmilliárd dollárokat költünk más országok védelmére, amelyek aztán a pénzt lényegében szocialista célokra használják fel”.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.