A világon először találtak repülni képes troglobiontot

A világon először találtak repülni képes valódi barlanglakót (troglobiontot) horvát biológusok a Velebit-hegység barlangajaiban.

 

Az új faj kétségkívül a föld alatti viszonyokhoz teljesen alkalmazkodott állatok, vagyis a troglobiontok közé tartozik. A kutatókat igen meglepte, mert eddig úgy vélték, ezek a fajok nem képesek szárnyakat növeszteni.

“Váratlanul ért bennünket, hogy képesek a vaksötétben repülni” – mondta Martina Pavlek, a Rudjer Boskovic Intézet tudósa, aki kutatócsoportjával tanulmányozta a Troglocadius hajdi fajt, amely nevét azokról a mondabeli szárnyas törpékről (hajdi) kapta, akiknek a szláv mitológiában hírvivői feladatuk volt és barlangokban laktak – olvasható a PLoS One tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban.

A barlanglakó élőlény első példányát 2010-ben találták meg a horvátországi Lukina-Trojama-barlangrendszerben. Az új faj egyedeinek hossza 1,8-2,2 milliméter és 800-980 méter mélyen figyelték meg őket.

“Alaktani jellemzőik: a sápadt szín, az apró szemek és a nagyon hosszú lábak tipikus barlanglakóra vallanak. Furcsa módon azonban megmaradtak nagy szárnyai és úgy tűnik, képes repülni is velük. Ez ellentmond annak a korábbi vélekedésnek, hogy csakis a denevérek tudnak teljes sötétségben szállni” – írják a tanulmányban.

Jellemzői alapján a Troglocadius hajdi egyik ismert csoportba se illeszthető be, az árvaszúnyogok családjának kétféle alcsaládjával is vannak közös jegyei.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.