Macskasziget

(Budaörs, 2016. május 10. – Budaörsi Infó) Japánban közismerten rajonganak a háziállatokért, de a túlzásba vitt félve-tisztelet olykor a visszájára fordul, ahogy a benáreszi szent majmoknál, akik érintetlenségük tudatában gyakran vetemednek pimasz tettekre.

 

Japán 6852 szigeten terül el – nem számítva a szomszédos országokkal parázsló vitát kiváltó kérdéses hovatartozásúakat -, ezekből több ezer apró területű, alig néhányszáz lakossal.

A Miyagi prefektúrabeli Tashirojima (kiejtése: Tasirodzsima) kicsivel több, mint három négyzetkilométeres szigetén két falu található, lakosai halászattal és sokáig selyemhernyó tenyésztéssel foglalkoztak, amelynek természetes ragadozója az egér. Féltve a hasznot hozó hernyókat, a lakosok igen korán macskákat kezdtek telepíteni a szigetre az egerek pusztítására, ami számukra dupla haszonnal kecsegtetett, hiszen a macska a japánok szerint szerencsét és gazdagságot hoz.

A tashirojimai macskaszentély

A tashirojimai macskaszentély

A selyemipar lehanyatlott, a macskák megmaradtak, a lakosság pedig kellő utánpótlás hiányába megöregedett és fogyatkozik, de a macskaszeretetük töretlen – még macskaszentély is található náluk.

© Thomas Peter/Reuters

© Thomas Peter/Reuters

A szigeten kórosan elszaporodott nyávogók száma mára már többszöröse a lakosoknak, és ha így marad a faluk elnéptelenedése, idővel átveszik a szigeten a ’csúcsragadozó’ szerepkört, az ideiglenes turistákat nem számítva.

Egy aoshimai lakos a sziget többi lakójával 2015. február 25-én. - © Thomas Peter/Reuters

Egy aoshimai lakos a sziget többi lakójával 2015. február 25-én. – © Thomas Peter/Reuters

További különlegesség, hogy Japánban jelenleg további 11 hasonló sziget található, amelyen macskák dominálnak: Enoshima (Kanagawa prefektúra), Okishima (Shiga prefektúra), Sanagishima (Kagawa prefektúra), Aoshima (Ehime prefektúra), Muzukijima (Ehime prefektúra), Manabeshima (Okoyama prefektúra), Iwaishima (Yamaguchi prefektúra), Aijima (Fukuoka prefektúra), Aishima (Fukuoka prefektúra), Genkaishima (Fukuoka prefektúra), Kadarashima (Saga prefektúra).

Kép: http://travelfore.com/

Kép: http://travelfore.com/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Otts75ABqzs

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.