Megyei versenyen győzött az Illyés csapata

(Budaörs, 2016. április 12. – Budaörsi Infó) Az elmúlt napokban lezajlott a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntője. Tíz általános iskolai csapat és tíz középiskolai csapat mérte össze a tudását. A két kategória első helyezettje képviseli a megyénket az országis döntőben. A középiskolások közül az Illyés Gyula Gimnázium Budaörs csapata bizonyult a legjobbnak. Gratulálunk!

 

 

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is megrendezésre került április 08-án a felmenő rendszerű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenysorozat Pest megyei döntője. A 2015/2016-os tanév versenyének a BM OKF GEK Isaszegi Kiképző – és Raktárbázisa adott otthont. A megyei döntőbe jutottak azok az általános, illetve középiskolai csapatok, amelyek a helyi szintű fordulón első és második helyezést értek el.

A vetélkedő alapvető célja, hogy a katasztrófavédelmi ismereteket elsajátító diákok részére lehetőséget biztosítsunk arra, miszerint a „a tudás életet menthet” elve mellett élményszerű versengés formájában adjanak számot elméleti és gyakorlati tudásukról. A megyei döntőn résztvevő diákokat, kísérő pedagógusokat a rend – és társ szervek, a karitatív szervezetek képviselőit Pásztor József tű. ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, a Pest Megyei Kormányhivatal képviseletében Kiss Attila kabinet főnök köszöntötte.

A megmérettetésre tíz általános iskolai és tíz középiskolai csapat nevezett. A feladatok között szerepeltek elméleti, elsősegélynyújtás, viharjelzés, helymeghatározás, ügyességi versenyszámok, tűzoltó szakfelszerelések, veszélyes anyag felismerése, azonosítása, szivattyútelepítés, gátépítés, és emellett a rendvédelmi, közlekedésbiztonsági ismereteikről is számot adhattak a versenyző diákok, akiknek a felkészültsége évről-évre emelkedő tendenciát mutat. A pontszámok alakulását is figyelembe véve megállapítható, hogy idén is egy nagyon erős mezőny volt jelen.

Branyiczky Márk tű. ezredes a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a verseny zárásaként méltatta a tanulók felkészültségét. Kiemelte, hogy a gyerekek ugyan játékos formában, de mégis az életkori sajátosságoknak megfelelően adtak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, mely alapja az önmentési képesség kialakításának, és a biztonság komplex értelmezésének. Az igazgató szavaiban megemlítette, hogy a diákok bármikor találkozhatnak “éles” helyzetben ezekkel a feladatokkal, például egy árvízi helyzet megoldása során, vagy akár otthon a szeretteik körében egy újraélesztési feladattal. A legtöbb tanulóban tudatosult, hogy ami itt most játék volt, az az életről, a szűkebb és tágabb otthonuk, saját maguk és szeretteik biztonságáról szólt.

A rendezvény lebonyolításában közreműködött a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, Pest Megyei Kormányhivatal, és az RSOE. A megmérettetés szabadidős programjához nyújtott segítséget a Váci Fegyház – és Börtön Büntetés – Végrehajtási Intézet, illetve a NAV Közép- magyarországi Regionális Vám – és Pénzügyőri Főigazgatósága, valamint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Az első két helyezett automatikusan rész vesz – ezzel képviselve a megyénket – a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által Budapesten 2016. április 23-án megrendezendő országos döntőn.

 

illyes

 

 

A helyezettek listája

 

Általános iskolások közül:

 

1. Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület –  az országos döntőbe jutott

2. Ifjúsági Ju-Jitso Kör Monorierdő csapata

3. Úri Szent Imre Általános Iskola, Ami Úri- Muri csapata

 

Középiskolások közül:

 

1. Illyés Gyula Gimnázium Budaörs csapata – az országos döntőbe jutott

A csapat tagjai: Csomós János, Csák Botond, Balotai Márió, Kalocsay Ottó és póttag Mészáros Zalán Felkészítők: Rátkainé Füzér Judit, Rátkai Luca és Kalocsayné Buda Zsuzsanna

2. Gombai Polgárőr Egyesület csapata

3. Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata

 

 

illyes2

 

illyes_gyula_csapata

(Budaörsi Infó/Fotó: PMKI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.