Lejárt a határidő a tűzvédelmi házirendek elkészítésére

A lakóépületek figyelmetlen vagy hanyag közös képviselői tűzvédelmi bírságra számíthatnak.

 

 

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet alapján március végéig kellett a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épület, épületrész tűzvédelmi használati szabályait kidolgozni. Az új tűzvédelmi házirend elkészítése a közös képviselőnek  vagy az intézőbizottság elnökének, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosának kötelezettsége.

 

De milyen magas házakra?

A jogszabály értelmezése hamar akadályba ütközött, egyáltalán mire is gondolhatott a jogalkotó, amikor szintekről, illetve szintekben kifejezett magasságról írt. Csak talajszint feletti szintek számítanak? Vagy minden a pincétől a padlásig? A katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapjain sajnos össze-vissza jelentek meg e téren magyarázatok, és a Lánglovagok.hu érdeklődésére a Belügyminisztérium sem volt hajlandó tisztázni a kérdést.

Hitelesnek talán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán található Gyakran Ismételt Kérdések táblázatot lehet tekinteni, ebben az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat által előírt Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv kapcsán tettek fel olyan kérdés, amelynek válasza a tűzvédelmi házirendre is ráhúzható: az épület egészére az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) szerinti építményszintet kell érteni.

Az építményszint az OTÉK alapján az építmény mindazon használati szintje, amelyen helyiség van. Nem építményszint a padlás, valamint az a tetőszint, amelyen a felvonógépházon vagy a lépcsőház felső szintjén kívül más helyiség nincs. Így egy földszinttel és két emelettel rendelkező lakóépület, amennyiben legalább tizenegy  lakó- vagy üdülőegységet tartalmaz, és olyan pinceszinttel rendelkezik, ahol tárolóhelyiségek találhatók, beleesik a körbe.

 

Milyen következményekkel jár a mulasztás?

Az a legkevesebb, hogy mulasztás esetén a közös képviselők, intézőbizottságok elnökei 20-60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthatnak, sokkal komolyabb inkább mindazon polgári jogi és büntetőjogi felelősség, ami egy tűzeset során felmerülhet, ha annál bizonyítást nyer, hogy abban a tűzvédelmi szabályok meghatározásának, betartásának és betartatásának hiánya közrejátszott.

Mindezek figyelembevételével – noha a BM rendelet nem ír ilyen kötelezettséget elő – érdemes tűzvédelmi szakemberre bízni a tűzvédelmi házirend kidolgozását.

 

(Forrás: Lánglovagok.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.