Tankó Anna lánya tovább folytatja édesanyja munkáját

(Budaörs, 2016. március 22. – Budaörsi Infó) Tankó Anna, budaörsi népművész 2015. június 15-én, hosszas betegeskedés után elhunyt. A Budaörsi Infónak sokszor adott interjút a tojásra írt hagyományokról, a karácsonyról vagy a hitről.

 

 

A népművészt sokan ismerték a városból, hiszen rendszeresen tanított tojásfestést és népijáték-készítést. Több díjjal és elismeréssel jutalmazták már művészetét. Több mint 25 éve foglalkozott a népművészeti hagyományok ápolásával tojásírással, hímzéssel, csipkevarrással, gyimesi és csángó bundák készítésével. Munkáit a Népi Iparművészetek Tanácsa a legmagasabb „A” minősítéssel díjazta. 2009-ben Budaörs Város Önkormányzata Hauser József Közművelődési Díjjal jutalmazta.

 

Tankó Anna lánya, Füredi Katalin úgy döntött, hogy feléleszti a hagyományokat és folytatja édesanyja elkezdett munkáját.

„Édesanyámmal évek óta együtt dolgoztam, ezt nem sokan tudták, csak a szűk családi kör. Gyerekkoromban együtt írtuk a tojásokat. Az elmúlt 10 évben rengeteg közös munkánk volt. Folyamatosan jártam édesanyával minden nagyobb rendezvényre, ahol segíteni kellett, lehetett az táncház-találkozó vagy a mesterségek ünnepe. Amikor édesanyám lebetegedett, akkor én tartottam helyette a gyerekfoglalkozásokat. Szeretném tovább folytatni amit ő elkezdett.”

 

Milyen keretek között képzelted ezt el? Ismét lesznek Budaörsön is tojásfestő és csuhébaba készítő foglalkozások?

„Az első nagyobb rendezvényünk március 19-én a Szentháromság téren lesz, egy egész napos tojásírás. Minden egyes tojásíró régiónak ott lesz a fő képviselője. Mi Erdélyt és Gyimest fogjuk ott megeleveníteni. Budaörsön a Heimatmuseumban is fogunk foglalkozást tartani, a pontos időpontok most körvonalazódnak.”

 

Melyek azok a területek, amelyeket szeretnél tovább vinni?

„Szeretnénk egy egyesületet létrehozni, ami kifejezetten a gyimesi hagyományvilág megőrzésére irányul, minden ami Gyimeshez kötődik, minden ami a csángókhoz. Bunda – készítés, hímzések, kovácstechnika, minden ami oda kapcsolódik.”

 

Miért fontos szerinted, hogy megőrizzük ezeket a hagyományokat?

„Nekem ez az életem. Édesanyám ezt nevelte belém, hogy a hagyomány nagyon fontos, mert a hagyományok adják meg, hogy milyen emberek vagyunk alapvetően. Aztán az összes többit az ember felépíti, de van mire építkezni és erre büszkének kell lenni, és ezzel igenis foglalkozni kell.”

 

A családod támogatja a döntésedet?

„Igen, abszolút. A családom teljesen mögöttem áll, ők is mindent megtesznek. Eddig is, ők is édesanya mellett álltak, mindenben részt vettek és most is ugyanígy csináljuk tovább a dolgokat, csak hát most már sajnos az én hátam mögé kell álljanak és így tudjuk vinni zászlóshajóként tovább ezt az egész területet, népszokásokat, hagyományokat, kézművességet, mindenfélét ami a gyimesi élethez hozzátartozott.”

 

Hogyan lehet felvenni veletek a kapcsolatot, csatlakozni hozzátok?

„Édesanyám Facebook-oldalán keresztül, e-mailben (tankaanna01@gmail.com) és édesanyám régi telefonszámán (30/590-6195).”

 

tankoanna

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.