Benyomuló faj lehetett a T. rex

A kutatók szerint akkor juthatott el az amerikai kontinensre, amikor 67 millió éve megnyílt egy szárazföldi híd Ázsia és Észak-Amerika között.

 

 

Egy új tanulmány szerint a Tyrannosaurus rex nem volt őshonos Észak-Amerika területén, ahogyan sok szakember korábban hitte, valószínűleg Ázsiából érkezett behatoló faj volt, amely, amint lehetőség adódott, szétszóródott a kontinensen – írja a Hirado.hu.

Steve Brusatte, a vizsgálat társszerzője szavai szerint elképzelhető, hogy a dinoszauruszok korának “királya” ázsiai betelepülő volt, de mindennek megerősítésére további kutatásokra van szükség.

A T. rex a valaha élt egyik legnagyobb termetű húsevő dinoszaurusz volt a szárazföldön, ennek ellenére viszonylag keveset tudunk családfájáról. A friss tanulmányban Brusatte és Thomas Carr 28 különféle tyrannosaurusfajt vett szemügyre, és megalkotott egy családfát, amelyen hozzávetőlegesen megjelölte, mikor és hol éltek egyes képviselőik.

Alig van fosszilis bizonyíték, de a kutatók azt gyanítják, hogy az őslények elődjei a Pangea szuperkontinensen éltek, ami körülbelül 200 millió éve, a triász időszakban kezdett el széttöredezni. Mindez megmagyarázná, miért bukkantak rá tyrannosaurusok kövületeire különféle kontinenseken – többek között Ázsiában, Észak-Amerika nyugati részén, Észak-Amerika keleti részén, illetve Európában.

Idővel a tyrannosaurusok adaptálódtak otthonukhoz, vagyis ázsiai képviselőik küllemükben eltérnek az észak-amerikaiaktól. Mintegy 67 millió éve viszont megnyílt egy szárazföldi híd Ázsia és Észak-Amerika között. A kutatók szerint a T. rex ekkor juthatott el Észak-Amerikába. A paleontológusok rengeteg fosszíliát tárták már fel a földrész nyugati részén, de a csontváz jellegzetességeinek aprólékos vizsgálata ázsiai eredetre utal. Valójában a T. rex szoros rokoni kapcsolatban áll két ázsiai tyrannosaurussal, a Tarbosaurusszal és a Zhuchengtyrannusszal.

A T. rex 67-65 millió éve élt, akkor halt ki, amikor egy 10 kilométeres aszteroida csapódott a Földbe, és eltörölte a nem madárszerű dinoszauruszokat. Eme időszakban a héttonnás T. rex a mai Albertából egészen Texasig szóródott szét. (Észak-Amerika közepén egy széles vízi út viszont a kutatók szerint meggátolta, hogy elérje a keleti partot.) Mielőtt meghódította volna Észak-Amerikát valószínűleg Ázsiából kiindulva, más tyrannosaurusok is éltek már az amerikai földrészen, de nem sokkal érkezése után eltűntek.

A kutatók szerint egyelőre nem tudni, eme nagy testű tyrannosauruszok miért haltak ki, de a T. rex szerepet játszhatott pusztulásukban.

Az új eredmények ellentmondanak a korábbi tanulmányoknak. Némelyikük azt állítja, hogy a T. rex több tízmillió évnyi dinoszauruszevolúció folytán jelent meg Észak-Amerikában.

A vizsgálatról a Scientific Reports folyóirat számolt be.

 

(Forrás: ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.