Új nyitvatartási rend és rendezettebb polcok – Csabay Károly az új könyvtárigazgató

(2016. február 15. – Budaörsi Infó) A budaörsi Gróf Bercsényi Zsuzsanna Könyvtárnak 2016 januárja óta új igazgatója van: Csabay Károly. A könyvtárigazgató a Budaörsi Infónak adott első interjúját a cikkben olvashatják.

 

 

Csabay Károlyt a képviselő-testület 2015. november 4-én választotta meg, és 2016. január 1-jén tölthette be pozícióját Budaörsön.

„Nem vagyok a változások híve, alapvetően konzervatív és hagyománytisztelő ember vagyok. Viszont technikai jellegű változásokra lehet számítani majd a könyvtár hétköznapjaiban.”

 

Melyek azok a területek, ahol konkrét változás várható?

„A könyvtár internetes elérhetősége, internetes jelenléte erősödik. Ebbe az irányba elindulunk és apró lépésekkel haladunk majd. Ezeket az újításokat az internetes látogatóközönség hamarosan észlelni is fogja.

A klasszikus könyvtárlátogató közönség, aki bejön a könyvtárba, viszont ugyanazt a magas minőségű kiszolgálást fogja kapni, amit eddig, nem fog változást észlelni.

Az internetes jelenlétünk fejlődni fog, ezt minden vonatkozásban gondolom, tehát nem csak a honlapra gondolok, hanem minden típusú internetes kommunikációra.

Az egyik tervem, hogy nyáron egy egyhónapos bezárást eszközöljünk, amikor állományapasztás, illetve állományrendezés lenne.

Egy kis türelmet kérünk majd a budaörsi közönségtől, de én azt gondolom, hogy meg fogja érni a várakozás, hisz az állomány egy kicsit áttekinthetőbbé válik.

Igyekszem ezenkívül még rendbe szedni a nyitvatartási időt is. A páros és páratlan hetek átláthatatlansága sokaknak gondot okoz. Ezt ígérem, hogy meg fogjuk oldani.”

 

varosikonyvtar1_nyitvatartas

 

Milyen irányvonalak mentén tervezi vezetni a könyvtárat a továbbiakban?

„Nyilván mindenkinek megvan a vezetési stílusa egy kollektívában. Egyrészt az új vezetőnek fel kell ismernie az eddigi szokásokat, az addigi hagyományokat, viselkedési mintákat. Ezek különböző szelek, amelyeket vitorlába kell fogni. Másrészt viszont az is igaz, hogy egy irányba kell húzni.

Van egy összecsiszolódási folyamat. Minden egyes kollégát személyesen, személy szerint az ő adottságainak megfelelően kell kezelni a vezetőnek. Szeretettel kezelni…”

 

 varosikonyvtar8

 

A könyvtár dolgozóinak kell számítania elbocsátásokra a közeljövőben?

„Nem tervezek ilyet. Elképzelhető lenne viszont, hogy ha lenne erre humánerőforrás-kapacitás, és azt mondaná a fenntartó, hogy Károly akkor felvehet egy embert, akkor tudnám, hogy hol erősítsek, de ennek a lehetősége most jelen pillanatban nem áll fenn. Az meg, hogy megváljunk valakitől az nem időszerű, nem életszerű, nem indokolt.

Az elképzelhető, hogy lesz olyan kolléga, aki az x területen régóta bedolgozta magát, az átkerül az y területre.

Nem gondolom, hogy valaki nyugdíjba vonulásáig ugyanazt a feladatkört kell, hogy ellássa. De mondom még egyszer, hogy változás önmagában, csak azért, hogy változás legyen, nem lesz.”

 

 varosikonyvtar4

 

Mit gondol, mi volt az ön könyvtárigazgatói pályázatának az erőssége?

„Az én pályázatomban az szerepelt, hogy Budaörsön állományapasztásra van szüksége a könyvtárnak.

Az az állományméret, ami jelen pillanatban ebben a könyvtárban van, az egy picit aránytalan, sok. És elsősorban szakkönyvek vonatkozásában elavult is.

2015 decemberében lefolytattak a könyvtárban egy szakfelügyeletet. Itt egyebek között arról volt szó, hogy megvizsgálták, hogy a leltárkönyvek rendesen vannak-e vezetve, a katalógus rendesen van-e építve, az állományvédelem biztosítva van-e. A szakfelügyelet is ugyanazt a javaslatot tette: állományapasztásra van szükség. Szerintem ez lehetett az egyik erőssége a pályázatomnak, hogy tisztán láttam a szakmai problémákat.

Arra nagyon büszke vagyok, hogy egyhangúan, ellenszavazat nélkül választottak meg: tehát egy teljesen tisztán szakmai pályázati anyagot tudtam prezentálni a képviselő-testületnek.

Azaz semmiféle politikai vonulat nem rajzolódik ki a támogatás tekintetében, mert egyhangúan támogatott a képviselő-testület.”

 

varosikonyvtar86

 

Mi történik a könyvekkel az állományapasztást követően? Bezúzzák őket?

„Az állományapasztásnak van egy folyamata, amit egy jogszabálynak megfelelően kell végrehajtani.

Ez a jogszabály lépésről lépésre végigvezeti az állományapasztásnak a teljes folyamatát egészen odáig, hogy a Széchényi Könyvtárnak tett felajánlás után milyen úton-módon kerülhet ki a könyv a könyvtárból.

Miután ezeken az úgynevezett kiajánlásokon keresztülment a lista, azok a társkönyvtárak, amelyek érdeklődtek az illető irodalom iránt, azok jelentkezhetnek, és átvehetik térítésmentesen a kiajánló könyvtárban szükségtelenné, elavulttá vált könyveket.

Amikor ez megtörtént, akkor utána, ami már úgymond nem kell senkinek, az hasznosítható többféleképpen.”

 

varosikonyvtar6

 

Miért pont ezt a szakmát választotta? Miért lett könyvtáros?

„Matematikus vagyok eredetileg. Amikor végeztem akkor nagyon jól ment a könyvtáraknak. Ez a 80-as évek legelején volt. Akkor egy komoly beruházási folyamat indult be a könyvtár-számítógépesítés terén.

Ennek az egyik zászlóshajója a Műszaki Könyvtár volt. Az Országos Műszaki Könyvtárnak az álláshirdetésére jelentkeztem, ők akkor kerestek alkalmazott matematikusokat a számítástechnikai fejlesztések érdekében. Akkoriban ez nagyon trendi dolog volt. Oda kerültem, és ott ragadtam a könyvtárban, amit nagyon nem bánok.”

 

 varosikonyvtar

 

Mi az, amit szép és szerethető ebben a szakmában?

„Egy nagyon szerteágazó szakma. Magába foglalja a kultúrát, a művészeteket. A könyvtár az az intézmény, amely a szervezetlen információból szervezett információt tud csinálni, és ezt kínálja fel az olvasóközönségnek. Szerintem ez egy fantasztikus dolog!”

 

Ha könyv lehetne, Ön milyen könyv lenne?

„Szépirodalom szeretnék lenni, szerelmes regény.”

 

varosikonyvtar2

 

Köszönjük az interjút és további sikeres munkát kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.