Lakossági fórumot tartottak a Kőhegy szabályozásáról

(Budaörs, 2015. december 1. – Budaörsi Infó) A helyi építési szabályzat Kőhegy területét érintő módosításáról tartott lakossági fórumot a Polgármesteri Hivatal 2015. november 30-án, a Városházán. Az érdeklődők száma nagyon alacsony volt.

 

A helyi építési szabályzat módosításával kapcsolatban tartottak lakossági fórumot a Városháza tanácstermében. A tájékoztatást Mártonffy István főépítész tartotta.

 

lakossagi_forum_kohegy8

A főépítész elmondta, hogy a változtatásokat két részre lehet bontani. Az egyik, ami szorosan a Kőhegyre vonatkozik, az építési területekre, a másik része pedig, ami általánosságban a budaörsi helyi építési szabályzat néhány pontjának a pontosítását jelenti.

“A Kőhegy szabályozási terv módosítására azért volt szükség, hogy még pontosabban tudjuk meghatározni azokat az elemeket, amelyek módosításra kerültek.

Ez egy több éves tervezési folyamat lezárása. Olyan pontosításokat tettünk, amelyek az alapelvet nem változtatják meg. Minimális tervezési feladatot kapott a tervező. A természetvédelmi terület védelmét szerettük volna pontosabbá tenni. Arra törekedtünk, hogy olyan védősávok tudjanak kialakulni, amelyek még jobban megtudják védeni a területeket.

 

lakossagi_forum_kohegy6

 

Egy olyan védősáv rendszert dolgoztunk ki, ami differenciál. Erre azért volt szükség, mert különböző mélységű és területű telkek vannak a Kőhegynél.

Megvizsgáltuk egyesével a telkek beépítettségét, a méretét, és arra a következtetésre jutottunk, hogy nem tudunk általánosan meghatározni a telkek és természetvédelmi terület között egy olyan védelmi sávot, amivel egységesen tudnánk ezt a problémát kezelni.

Ezért területi megosztás alapján próbáltuk ezt a védősávot meghatározni, még pedig úgy, hogy a területeknél azt határoztuk meg, hogy a 200 nm-nél kisebb telkek esetén ez a védősáv egy méter legyen. A 200-600 nm közötti területeknél 3 méter, a 600 nm-nél nagyobb területek esetén ez 5 méter.

 

lakossagi_forum_kohegy5

 

A kis mélységű telkek esetén egy méteres védősávot határoztunk meg. Gyakorlatilag a teleknek ez az a része, ahol nem lehet semmilyen építési tevékenységet végezni.

A másik változtatás, amiről ma beszélnünk kell az a terepalakításra vonatkozik. Ez kétféle lehet; van a feltöltés és a bevágás. Észrevettük a gyakorlatban, hogy sokszor olyan mértéktű terep feltöltést vagy bevágást szeretnének a telek tulajdonosok megvalósítani, ami már meghaladja azt a normál mértéket, amivel a normál építkezés esetében még a természet zavarása nélkül megvalósítható.

 

lakossagi_forum_kohegy3

 

lakossagi_forum_kohegy7

 

Ezért különböző dőlésszögekre is kiszámoltuk, hogy mennyi lehet a a feltöltés mértéke vagy a bevágás. A bevágás minden esetben négy méter lehet.

A védősávon belül nem lehet semmiféle épületet építeni, sem pedig tereprendezést biztosítani.

Minimális változtatást tettünk. Egy olyan folyamatot zártunk le, ahol a helyi építési szabályzat már megfelelő volt.

A másik rész a nagy helyi építési szabályzat általános pontjainak módosítása. Ez is csak pár helyen módosult.

 

lakossagi_forum_kohegy2

lakossagi_forum_kohegy

 

A december 16-ai testületi ülésen döntenek a képviselők a javaslatokról.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.