Merjünk cselekedni! – Csecsemő elsősegély előadás volt Budaörsön

(Budaörs, 2015. november 18. – Budaörsi Infó) A Magyar Vöröskereszt Budaörsi Szervezete ingyenes csecsemő- és kisgyermek elsősegélynyújtó előadást hirdetett a kismamáknak és nagymamáknak Budaörsön. Az előadás 2015. november 17-én volt a Városi Ifjúsági Klubban közel 25 résztvevővel. Az előadás Budaörs Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

 

Az előadást  Karap János mentős, felnőtt oktató tartotta. A téma a csecsemő- és kisgyermek elsősegély nyújtás volt. Olyan szituációkat beszéltek át az érdeklődőkkel, majd pedig próbáltak ki a gyakorlatban, amik bármikor bárkivel megtörténhetnek. Viszont ha már megtörténik a baj, akkor fontos, hogy legyen annyi lélekjelenlétünk, hogy merjünk cselekedni. Ebben segített ez a gyakorlattal egybekötött előadás.

“A leggyakoribb probléma az idegen test lenyelése a kisbabák esetében. Fontos, hogy felismerjük a bajt, és babát a karunkban tartva fordítsuk a hasára, majd pedig a két lapocka között üssük meg a hátát, akár többször is.

Ha az idegen test eltávozott, akkor következik a kompresszió. Fordítsuk a hátára, és két újjal a mellbimbó meghosszabbított vonalánál kell alkalmaznunk kompressziót.

 

csecsemo_elsogegely (1)

 

Életkorra lebontva meg van határozva a befújások száma, amit alkalmaznunk kell, és a mellkas kompresszió erőssége és gyorsasága is.

Azt tapasztaljuk, hogy ha egy ilyen foglalkozás alkalmával ha háromszor végigmegyünk egy-egy témakörön és elgyakoroljuk, akkor az a szülőkben is rögzül, és tudják majd alkalmazni szükség esetén az életmentő fogásokat.

Ami a legfontosabb, hogy ne féljünk cselekedni. Ha meg sem próbálunk segíteni, akkor semmi esélyt sem adunk a babának.”

 

csecsemo_elsogegely (6)

 

Nagy Éva a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete 1. számú Területi Szervezetének területi munkatársa a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagy volt az érdeklődés az elsősegély előadás iránt, körülbelül ötvenen jelezték, hogy szeretnének részt venni a bemutatón, viszont a délelőtti időpont miatt sajnos csak 25 fő tudott eljönni, ezért terveznek majd még egy előadást a közeljövőben.

“A fulladás, félrenyelés, játszótéri balesetek a leggyakoribb balesetek, amelyeknél ha tudjuk mit kell tennünk megmenthetjük a gyermekünk életét. Nagyon fontos, hogy minden szülő, nagyszülő és még a testvérek is tisztába legyenek azzal, hogy melyek azok az alap fogások, amelyek segítségével életet is menthetnek.

Sajnos kisgyermekek esetében nagyon könnyen megtörténik a baj. Izegnek, mozognak, leesnek az ágyról, a pelenkázó asztalról, félrenyelnek és mi csak tehetetlenül állunk mellettük. Ez ellen szeretnénk tenni, és minél több embernek megmutatni, hogy igen is merni kell közbelépni. Ha baj van, cselekedni kell!”

 

csecsemo_elsogegely (2)

 

Az előadást követően megkérdeztük az egyik leendő kismamát, hogy mi a véleménye az előadásról.

Andrea a szolgáltató iparban dolgozik. Elmondta, hogy ő azért vett részt ezen az oktatáson, mert folyamatosan emberek között dolgozik, és ha valaki rosszul lesz az üzletében kell, hogy tudjon segíteni rajta. Gyermeket is szeretnének, ezért szerinte nem árt időben felkészülni.

“Aki a szolgáltató iparban dolgozik, annak szerintem elengedhetetlen, hogy fel legyen készülve mindenre. Az elsősegély nyújtás alapfogásait szerintem mindenkinek ismernie kellene. A mi tudatlanságunk miatt nem fordulhat elő, hogy emberek haljanak meg. Nem túl jó reklám senkinek sem, ha többé nem jön be a vendége.”

 

csecsemo_elsogegely (5)

 

Amennyiben meglesz a következő elsősegély előadás időpontja és helyszíne beszámolunk Önöknek róla. Addig is ne felejtsék el, hogy ha baj van, jobb cselekedni, mint semmit sem tenni!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.