Baleset-megelőzési felhívás

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő „Látni és Látszani” elnevezésű kampány a második szakaszába lépett. Novemberben egy hónapig tartó intenzív rendőri ellenőrzés kezdődött. A rendőrség a forgalomban résztvevő járművek világítását, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

 

Ennek elsődleges indoka, hogy az időjárás az őszi, majd a téli évszaknak megfelelően megváltozik, és ezzel együtt az út, – és látási viszonyok is romlanak, melyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak.

Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát – ezekre a megváltozott körülményekre.

Amire fontos, hogy odafigyeljenek:

Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Emellett a következő hónapokban a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő is.

A sebesség időjárási viszonyokhoz igazodó megválasztása a biztonságos megállás egyik alapfeltétele. A követési távolság betartása is kiemelten fontos szempont, hiszen ilyenkor megnövekszik a fékút.

Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Ezért kérjük az autósokat, hogy fokozottan figyeljenek a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogosokra!

 

Gyalogosokat, kerékpárosokat érintően:

A kerékpárosok és a gyalogosok is sok mindent tehetnek saját biztonságuk érdekében. Ha például fényvisszaverővel ellátott ruházattal és járművel közlekednek, észlelhetőségüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz.

Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem!

 

A kampánnyal kapcsolatos információkról, valamint a résztvevő szervizekről és optikusokról a www.latnieslatszani.hu weboldalon tájékozódhatnak.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.