Merényletek Párizsban – Félárbócra engedték a nemzeti lobogót

Katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon vasárnap.

 

Az Országház előtti Kossuth téren rendezett ceremónián részt vett Orbán Viktor miniszterelnök.

A megemlékezésen jelen volt mások mellett Simicskó István honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Eric Fournier budapesti francia nagykövet.

A párizsi merényletek miatt november 15-ére elrendelt nemzeti gyásznapról szombaton jelent meg a kormány rendelete. A gyásznapon a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbócra kell ereszteni.

A péntek éjjeli párizsi merényleteknek 129 halálos áldozata van, 352-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

 

 

Megtalálták a terrorakcióban használt egyik gépkocsit

 

Párizs, 2015. november 15., vasárnap (MTI/AFP/A) – Párizs Montreuil elővárosában megtalálták a pénteki terrorakció során használt egyik gépkocsit, és őrizetbe vettek hat embert a már azonosított merénylő környezetéből – közölte francia rendőrség vasárnap.

A Seat gépkocsiról feltételezik, hogy a merénylők a 10. kerületben lévő Le Petit Cambodge étterem és a Le Carillon bárnál végrehajtott terrorakcióban használták.

Francois Molins ügyész még szombaton közölte, hogy a terroristák egy Seat típusú személygépkocsin érkeztek a 10. kerületbe, ahol megöltek 15 embert, 10 másikat megsebesítettek.

A Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció egyik elkövetője, Ismail Omar Mostefai környezetéből őrizetbe vettek hat embert, köztük a 29 éves francia férfi apját és testvérét, valamint egy nőt.

A rendőrség korábban közölte, hogy a férfi rokonságának tagjainál házkutatást tartanak.

 

 

 

Horvát RTL: Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik merénylő
Zágráb, 2015. november 15., vasárnap (MTI) – Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak – értesült a horvát RTL televízió vasárnap.

Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták.

Az horvát RTL értesülései szerint a francia rendőrség elküldte az egyik merénylet helyszínén talált szír útlevél másolatát minden olyan országnak, amely érintett a migrációs válságban. A fénykép alapján kiderült, hogy az útlevél tulajdonosát október 3-án Görögországban, Lérosz szigetén, majd október 8-án Opatovacon is nyilvántartásba vették.

Az opatovaci sátortáborban ugyan nem vettek ujjlenyomatot a migránsoktól, de mindenkit lefotóztak.

Október 16-áig, a horvát-magyar zöldhatár lezárásáig, a horvát hatóságok a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a magyar határra szállították tovább.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.

Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet a merényletek körülményeinek kivizsgálásában – mondta.

 

 

 

Szíria – Nagyratörő tervet fogadtak el a válság rendezésére

 

Bécs, 2015. november 14., szombat (MTI) – Nagyratörő menetrendet fogadtak el a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton a közel-keleti országban több mint négy éve tartó polgárháborús válság rendezésére a német külügyminiszter tájékoztatása szerint.

A szíriai kormány és az ellenzéki csoportok képviselői még idén tárgyalásokat kezdenének, fél éven belül átmeneti kormány alakulna, másfél éven belül pedig választásokat tartanának a tervek szerint – közölte Frank-Walter Steinmeier.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint ahhoz, hogy mindezt elérjék, tűzszünetet kell hirdetni a kormány és a lázadó csoportok között. Közölte, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja megegyezett arról, hogy határozatot fogad el erről. Kerry szerint a legfontosabb, hogy ne a mérsékelt ellenzékkel szembeni harc, hanem az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Nuszra Front ellen küzdelem folytatódjon. A péntek éjjeli párizsi merényletsorozattal kapcsolatban hangsúlyozta, nincs ok feltételezni, hogy nem az Iszlám Állam állt a támadások mögött. Kiemelte azt is, hogy a történtek csak még inkább megerősítik eltökéltségüket a terrorizmus elleni harcban.

Aláhúzta: az arab országoknak Szíriával közösen kellene harcolniuk az IÁ ellen. Elmondta ugyanakkor, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról egyelőre nincs egyezség, de őt úgy tájékoztatták, hogy Aszad kész érdemi tárgyalásokat folytatni. Kerry reményét fejezte ki, hogy a szíriai elnök komolyan gondolja, hogy kész részt venni az átmenetről szóló egyeztetésekben.

Az amerikai külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államok és Oroszország között véleménykülönbségek vannak, azonban folytatni kell a közös munkát, ahogy ezt az Iránnal folytatott tárgyalások kapcsán tették korábban, és hozzátette: a tárgyalópartnerek mindannyian Szíria stabilitását tartják szem előtt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette: csak a szíriai emberek dönthetnek országuk és elnökük sorsáról. Lavrov szerint a valódi ellenség azonban nem Aszad, hanem az IÁ. Elmondta azt is, hogy a tárgyaláson részt vevő országok számba vették a terrorcsoportokat, ezen listák összehangolását Jordánia végzi majd, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavazni fog róla.

A békefolyamatot Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja vezeti és szervezi majd – mondta Frank-Walter Steinmeier a 17 ország magas rangú képviselőinek részvételével zajló tanácskozás után.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője rendkívül hasznosnak nevezte az egyeztetést. Federica Mogherini úgy vélekedett, megkezdődhet a rendezéshez vezető folyamat egyúttal a Twitter közösségi portálon bejelentette, hogy a következő csúcstalálkozót Párizsban tartják majd.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.