Időszerű a nyaralók védelmének a megerősítése

(Budaörs, 2015. október 11. – Budaörsi Infó) Az ősz, majd a tél közeledtével, a nappalok rövidülésével, az átlaghőmérséklet csökkenésével egyre ritkábban utazunk a nyaralóhoz. A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó lakás, ház nagy csábítást jelent a betörők számára. Érdemes tehát megnehezíteni a dolgukat és aktív védekezéssel csökkenteni a célponttá válás valószínűségét.

 

 

Amennyiben Ön egy nyaraló tulajdonosa, akkor mérlegelnie kell: az ingatlanban található értéktárgyak védelmére mennyit hajlandó fordítani. Egyszeri, nem túl nagy összegű befektetéssel is jelentősen növelheti a nyaraló biztonsági fokát, így a hosszabb idejű távollét alatt is elkerülhető a betörés, rongálás, lopás.

 

A nyaralók védelmének a lakóingatlanokhoz hasonlóan három fő iránya ismeretes:

1.    MECHANIKAI VÉDELEM- A nyílászárók betörőbiztossága növelhető hengerzár-betéttel, hevederzár-keresztpánttal, kiemelésgátló csapokkal. A legtöbb betörő az első vagy hátsó ajtón keresztül jut be a házba. A zárszerkezeteknek meg kell felelniük a szabványokban előírt biztonsági követelményeknek. A tömör, megfelelően rácsozott, illetve biztonsági fóliával ellátott ablak, ajtó megnehezíti a betörő dolgát.

2.    ELEKTRONIKAI VÉDELEM- Az elektronikus jelző- és riasztórendszer elektronikus eszközökkel érzékeli és értékeli a felügyelt rendszer állapotát, kijelzi annak változásait. Az illetéktelen behatolás tényét fény és/ vagy hangjelzéssel jelzi, fejlettebb rendszereknél a behatolás tényét eljuttatja az annak vételére és az intézkedésre hivatott személyhez vagy szervezethez. Az elektronikus védelmi rendszerek kiegészítik a védekezést, a mechanikai védelem hatásfokát növelik, de nem helyettesítik azokat!

3.    SZEMÉLYVÉDELEM- Lényegesen nagyobb volumenű kiadást jelent az imént említett védelmi metódusoknál az őrző-védő, távriasztó szolgálat alkalmazása. Ilyen komoly jellegű biztonsági intézkedést a nagyobb értékű vagyontárgyakkal ellátott ingatlan esetében javaslunk. Amennyiben jónak mondható a lakóközösség, érdemes megkérni valamely megbízható, állandó környékbeli lakót az ingatlan rendszeres időközönkénti ellenőrzésére.

 

A fentebb felsorolt, alapvető védelmi metóduson kívül a taktikai védelem keretén belül különféle „fogásokkal” lehet növelni a nyaraló biztonsági faktorát:

–    A lakást, kaput akkor is tartsa zárva, ha ott tartózkodik! Így nem lehet csupán a kertkapu kinyitásával ellenőrizni, hogy aktuálisan használja-e valaki az ingatlant!
–    Időnként vizsgálja át a nyaraló ajtaját és környékét, hogy nincsenek-e rajta gyanús feliratok, rongálások!
–    Ha ismeretlen személyeket lát csomagokkal, dobozokkal kifele közlekedni az ingatlanból, jegyezze meg személyleírásukat, illetve a szállító gépkocsi rendszámát! Jó viszony esetén hívja fel az ingatlan tulajdonosát és tájékoztassa őt! Ez lehet éppen egy lakásbetörés, vagy csak egy tulajdonosváltás is.
–    Idegenekkel ne közölje, hogy mikor nincs a nyaralóban, de megbízható szomszédjaival megoszthatja a bizalmas információt!
–    Alkalmazhatók olyan műszaki eszközök is, melyek a tulajdonos ottlétének látszatát keltik, pl.: időkapcsolóval ellátott véletlenszerű fény- és hanghatásokat produkáló berendezések.
–    Gondoskodjon a levélszekrény rendszeres ürítéséről!
–    Tartsa tisztán a lakókörnyezetet: a bozótos, bokros, fás, rendezetlen kert, terület kiváló búvóhelyként szolgálhat az elkövetőknek, valamint azt a benyomást kelti, hogy az ingatlan kevésbé védett, így szinte hívogatja a betörőt!
–    A nyaralási időszak végével zárja el gondosan a kerti szerszámokat, elektromos eszközöket, létrákat. A betörőnek segítséget nyújthat az ingatlanba való bejutásban pl. a kalapács, fúró, létra!

–    Lehetőség szerint az ingatlan és határai legyenek beláthatóak!
–    Ellenőrizze személyesen az ingatlant a nyaralási szezonon kívül is! Elegendő csupán pár órát eltölteni a nyaralóban, így látható, hogy van élet a házban!

Szükséges felhívnunk a figyelmet arra, hogy tökéletes biztonság nincs, azonban a fenti intézkedésekkel jelentősen csökkenthető a rongálás, betörés, lopás veszélye, így kellemesen kezdődhet a jövő évi nyári szezon!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.