Európa vezető földrajztudósai Budapesten tanácskoznak

A legrangosabb európai földrajztudományi fórum helyszíne lesz augusztus 31. és szeptember 2. között Budapest: A migrációtól a geomorfológiáig címmel tanácskoznak a vezető geográfusok – írja közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

 

Az EUGEO, a kontinens földrajzi társaságait összefogó, 1997-ben alakult ernyőszervezet 5. kongresszusán 45 ország 602 kutatója tanácskozik a kontinens jövőjét is meghatározó problémákról, többek között demográfiai kérdésekről, klímaváltozásról, urbanisztikáról.

“A hagyományos diszciplínák határai egyre inkább elmosódnak, ez igaz a földrajztudományra is. A természetföldrajz kutatói leginkább az ökológia, a geológia, a klimatológia, a talajtan és az informatika művelőivel működnek együtt hazai és nemzetközi szinten, míg a társadalomföldrajz kutatói a szociológia, a demográfia, a közgazdaságtan és a politológia képviselőivel alakítanak ki rendszeres kapcsolatot – vázolta a földrajztudomány és művelői helyzetét Kovács Zoltán, az MTA doktora, a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke.

Az egyik leggyorsabban fejlődő terület a geoinformatika. Az adatgyűjtés, tárolás, értelmezés és megjelenítés technikáinak gyors ütemű fejlődése miatt a földrajzi ismeretek jelentősen gazdagodtak, emellett a földrajzi információk mindennapi használata – a GPS, a Google Maps – is széles körben elterjedt.

“A társadalomföldrajzzal foglalkozók az elmúlt években a mobiltelefonok cellaadatai alapján olyan folyamatokat tudtak vizsgálni, mint a hétvégi szabadidő eltöltéséhez köthető mozgások vagy az elővárosi népesség napi mozgásának, az ingázásnak a ritmusa” – említett egy példát a térelemzés és a térbeli adatinfrastruktúrák legújabb módszereinek felhasználására.

Kiemelte, hogy a tudományterület két nagy ága közül a természetföldrajz inkább a természettudományokhoz, a társadalomföldrajz pedig a társadalomtudományokhoz áll közelebb, a földrajztudomány bizonyos mértékig összekötő kapocs közöttük.

“A természetföldrajzon belül az elmúlt években igen divatossá vált a környezeti kockázatok felmérése, modellezése, a klímaváltozás és a tájdegradáció hatásainak vizsgálata, a területhasznosítás átalakulásának nyomon követése, a környezet védelmének, rehabilitációjának kutatása. A társadalomföldrajz képviselőinek körében népszerű a mobilitás, vagyis a migráció különböző formáinak kutatása, a globális környezethez való társadalmi alkalmazkodóképesség vizsgálata, a társadalmi konfliktusok forrásának feltárása, valamint a változó geopolitikai környezetből fakadó konfliktusok és kockázatok felmérése” – olvashatók az mta.hu-n a professzor szavai.

Az EUGEO 2007 óta kétévente rendez nemzetközi kongresszust, amelynek minden alkalommal más-más tagszervezet országa ad otthont. Amszterdam, Pozsony, London és Róma után idén Budapest lesz a helyszíne a szervezet 5. kongresszusának, melynek szervezésében a Magyar Földrajzi Társaság mellett az MTA, valamint az ELTE Természettudományi Kara vett részt.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.