Ifjúsági tűzoltók képzési rendszere

Az utánpótlás nevelését már 6 éves kortól érdemes elkezdeni. Az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (ÖTOSZ) több mint egy évtizede kezdte meg a tudatos utánpótlás-nevelés érdekében folyó munkát. A három szintre épülő képzési rendszer egyik fontos elemeként működtetett nyári ifjúsági tűzoltótáborokban már közel ezer fiatal adott számot a tudásáról – közölte a Lánglovagok.hu érdeklődésére Leidinger István, az ÖTOSZ általános alelnöke.

Leidinger István ismertetése szerint sokáig nem volt olyan egységesen kidolgozott tematika, amit az ifjúsági tűzoltók szakmai képzéséhez használni lehetne, és részint most is hiányt képez. Az ÖTOSZ tavaly jelentette meg az I. szint oktatási segédletét, amely a korosztálynak megfelelő nyelvezettel és tartalommal nem csupán szakmai kérdésekkel, hanem a tűzvédelem történetével is foglalkozik. A tervek szerint a II., és a III. szinthez hasonló kiadvány készül.

A gyermekekkel való aktív foglalkozást már 6 éves kortól érdemes elkezdeni, az I. szint (bronz) vizsgáját azonban legkorábban 12 évesen, a II. szintjét (ezüst) 14 évesen, a III. szintjét (arany) 17 évesen lehet letenni. A sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tett ifjúsági tűzoltók szintvizsgajelvényt kapnak, amit a zubbony bal zsebén viselhetnek.

Tűzoltó alaptanfolyam 18 éves kortól

A 18. életévüket betöltöttek a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet szerinti tűzoltó alaptanfolyamot végezhetnek el. Ezeket már a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóságok szervezik. A 40 órás képzés ad jogosultságot az önkéntes tűzoltói tevékenységre.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a tűzoltóportálnak elmondta: aki a 14. életévét betöltötte és túl van a 8 általános iskolán, az részt vehet a katasztrófavédelmi igazgatóságok 35 órás képzésén, majd a 18. életév elérésekor különbözeti vizsgát tehet a tűzoltó alaptanfolyam bizonyítványának megszerzéséhez.

(forrás: Lánglovagok.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.