Orvosa szerint Hillary Clinton meggyógyult és “alkalmas a szolgálatra”

Személyi orvosa szerint Hillary Clinton egészséges, “alkalmas (az elnöki) szolgáltra”, és nincsenek visszamaradt következményei a 2012-ben, a külügyminisztersége alatt elszenvedett agyrázkódásának.

 

Lisa Bardack doktor erről pénteken adott ki közleményt. Az orvos szerint Clinton vérhígítókat szed, mert 1998-ban, 2009-ben és 2012-ben vérrögöket találtak a szerveztében (az első két esetben mélyvénás trombózis lépett fel, a harmadikban a fejében bukkantak véralvadás nyomára). A volt first ladynél emellett csökkent pajzsmirigy-működést és szezonális allergiát mutattak ki.

A most 67 éves politikus 2012-ben elájult, miután egy vírus megtámadta a gyomrát egy külföldi útja során, amikor nem vett elég vizet magához. Hillary Clinton az eszméletvesztésekor kapott agyrázkódást, ennek kivizsgálásakor fedezték fel a vérrögöt a fejében, amit alvadásgátló-kezeléssel oldottak fel. Bardack doktor közleménye arra nem tért ki, hogy a vérrög az agyrázkódás következtében alakult-e ki.

Clinton külügyminiszterségének legvégső szakaszában speciális szemüveg viselésére kényszerült az agyrázkódás okozta kettős látás leküzdésére. Az orvos szerint a nyomon követési vizsgálatok megállapították, hogy az agyrázkódás hatásai teljes megszűntek, és hogy a vérrög maradéktalanul feloldódott.

Az orvosi közlemény egyebek között arra is kitért, hogy az elnökjelölt-aspiráns 2009-ben könyöktörést szenvedett. A koleszterinszintje a március 21-én elvégzett vizsgálat során 195-ös, a pulzusa 72-es, a vérnyomása pedig 100/65-ös volt. Hillary Clinton nem dohányzik, csak alkalmanként fogyaszt alkoholt és rendszeresen sportol – egyebek között jógázik, úszik, gyalogol és súlyzózik.

“Kitűnő fizikai állapotban van, alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon” – írta Lisa Bardack.

Az orvosi jelentéshez hasonlóan a Clinton házaspár pénteken szintén a 2016-os választásokra való tekintettel hozta nyilvánosságra nyolc évre visszamenőleg az adóbevallását. Ebből kiderült, hogy a volt elnök és a Fehér Házra pályázó felesége 2007 óta csaknem 44 millió dollárt fizetett be a szövetségi kincstárba.

Clintonék szövetségi adókulcsa tavaly 35,7 százalék volt, ami a New York állami és helyi adók miatt 45,8 százalékra nőtt. Az exelnök és a volt fist lady emellett kevés híján 15 millió dollárt fordított jótékony célokra a kérdéses időszakban.

Az amerikai diplomáciai tárca pénteken Clinton külügyminiszteri e-mailjeinek egy újabb, harmadik adagját hozta nyilvánosságra. A több mint ezer elektronikus levélből ezúttal sem derültek ki különösebben érdekfeszítő információk, azok alapvetően a minisztériumon belüli napi politikai vitákról szóltak és a döntések előkészítésére vonatkoztak. Ugyanakkor az is sejthető belőlük, hogy Clinton és stábja már 2009-ben úgy folytatta imázsépítő tevékenységét, hogy tekintettel volt a miniszter leendő fehér házi ambícióira.

Clinton a külügyminisztérium rendelkezésére bocsátotta a tárcavezetőként lebonyolított, mintegy 55 ezer nyomtatott oldalnyi hivatalos levelezését, miután kiderült, hogy miniszterként nem a hivatalos levelezési hálózatot használta, hanem a magánszerveréről kommunikált. Ezt az anyagot, biztonsági szempontból megszűrve, havi részletekben közli a minisztérium, egy szövetségi bíró döntése alapján.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.