Autósok figyelem! Őznász veszély

Vadászszervezetek hívják fel az autósok figyelmét az őzek július közepétől augusztus közepéig tartó párzási időszakára. Ezekben a hetekben az állatok kevésbé elővigyázatosak, így gyakran fordulnak elő vadelütéses balesetek.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara hétfőn adott ki közleményt Őznász – fokozott balesetveszély az utakon! címmel. Arra kérik a sofőröket, a következő hetekben fokozott figyelemmel vezessenek, mert az őzek a nász alatt kevésbé óvatosak, és gyakran tévednek az utakra akár éjjel, akár nappal.

Az üzekedés az ország déli részén július közepe tájt kezdődik és augusztus közepéig tart, míg északabbra általában később veszi kezdetét. A suták és az azokat követő vagy egymást kergető bakok nem olyan elővigyázatosak, mint az év többi szakaszában, így gyakran ugornak ki az autók elé. Feltétlenül figyelembe kell vennie az autósoknak a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzéseket. Egyetlen megoldás ilyenkor a vészfékezés, a kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani. A vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról, vagy frontálisan ütközne egy szemből érkező járművel.

A vadelütések megelőzésről, a statisztikákról, a kárrendezés menetéről részletesen a Vadászati Védegylet honlapján olvashatsz bővebben.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.