Amit a megtakarítási számlákról jó tudni

(Budaörs, 2015. július 27. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Az elmúlt napokban meglepően sok levelet kaptam, amiben megtakarítási számlák után érdeklődtek a levélírók. Mindenki szeretné tudni, melyik az a szuper számla, amibe érdemes félretenni havi 10-20-30 ezer forintot.

 

Első körben kezdeném a rossz hírekkel:

– Amikor 1,5% a magyar alapkamat és a bankok 0,97%-ot kapnak a diszkont-kincstárjegyben tartott pénzük után,

– Viszont a kamatadó betétekre 22%

– A megtakarítási számlára és az onnan elutalás tranzakciós adója 0,3-0,3% alkalmanként,

– A készpénz-felvételt pedig 0,6%-os adó sújtja,

Akkor túl sok jóra nem kell számítani sehol.

Ha találsz 1,5-1,7%-os megtakarítási számlát, már nagyon boldog lehetsz.

Erre kapsz kamatadó után évi 1,17-1,33% nettó kamatot.

Ha ebből csak a kétszer 0,3% tranzakciós adót vonod le az utalások miatt, máris évi 0,6%-0,7% kamatról beszélünk.

Ha egyéb költségeid is vannak (például a bank is kér pénzt az utalásért a tranzakciós adón túl), vagy egy évig sincs benn a pénzed, könnyen mínuszba fordul az egyenleged.

Ha semmi költséggel nem számolsz és elteszel havi 20 ezer forintot egy éven át, 1,5% bruttó kamatra, havi kamatfizetéssel, akkor 1.528 Ft lesz a teljes kamatjövedelmed egy év alatt. Vagyis ugyanott vagy, mintha befőttesüvegben gyűjtenéd a pénzt és havi 120 forinttal többet tennél el.

Ha az odautalásra csak a tranzakciós adót kell megfizetned és a visszautalásra is, már csak 806 forint a teljes éves kamatjövedelmed.

Ha véletlenül havi 75 forint egyéb költséged támad, máris mínuszos a megtakarításod.

Ha a ma már meseszerűnek tűnő 4%-os megtakarítást érsz el három éven keresztül, de a számlavezetés felemészt havi 500 Ft-ot, akkor a teljes nyereséged igen sovány 13.420 Ft, vagyis havi 372 Ft-tal lettél csak gazdagabb a befőttesüveges megoldáshoz képest.

Ilyen sokat is csak akkor hoz, ha havonta van kamatfizetés, ha negyedévente, vagy évente, még ennyi hasznod sem lesz.

Tehát nagy csodát egyetlen megtakarítási számlától se várj, még akkor se, ha évi 4%-ot fizetne.

(Csak hogy nehogy félreértsd: takarékoskodni fontos és nem ez ellen beszélek. Csak nem szeretném, ha illúzióid lennének a várható hozammal kapcsolatban. Az alacsony hozam ellenére a tőkéd még megmarad, mert nem költötted el és ez biztos nyereség a számodra.)

Ennyi kedvcsináló után ajánlok egy linket, ahol meg tudod nézni a megtakarítási számlák kamatait, mégpedig az MNB oldalán itt.

Itt is láthatod, hogy két jó ajánlat van, az egyik a Cetelem Banké, amiről itt már írtam. (Azért ajánlom figyelmedbe a hozzászólásokat is.)

A másik az Oberbank Előny takarékszámlája állítólag. Azért mondom, hogy állítólag, mert az Oberbank weblapján sem lehet semmit megtudni a termékről, sőt, a kondíciók oldalon is rossz helyre mutat a link.

A többi ajánlat a maga 0,2-1%-os bruttó kamatával a költségek előtt inkább a “vicces” kategóriába tartozik. Bár mint mondtam, erről nem annyira a bankok, mint inkább a jelenlegi kamatkörnyezet tehet.

Számításba jöhet még a Raiffeisen Rendszeres Megtakarítási Programja, aminek működését leírtam ebben a cikkben. Ehhez nagyon hasonló az Unicredit Bank hasonló terméke.

Ebben az esetben havonta befektetési alapot veszel havonta a pénzedért, kvázi költségmentesen, de persze a befektetési alapok 1,5-2,5%-os éves költségét azért ne felejtsd el.

Itt a kockázatod sokkal nagyobb, mint egy normál megtakarítási számlán, de ha minden jól sikerül, a hozamaid legalább már nagyító nélkül is láthatóak lesznek. De erre semmi garancia nincs.

Arra is van lehetőséged, hogy a Magyar Államkincstárnál nyiss ingyenes számlát és havonta vegyél állampapírokat 10-20-30 ezer forintért.

Vehetsz féléves kincstárjegyet jelenleg 2,5% kamatra, akár hosszabb távra 3-4-5 éves állampapírokat 3-5%-os kamatra.

Ez is egy jó lehetőség, többet hoz, mint a legtöbb megtakarítási számla és nem olyan kockázatos, mint befektetési alapokat venni.

Az állampapírokról itt már írtam bővebben: Az állampapírokról.

 

Szóval röviden ezek a lehetőségeid:

A jelenlegi kamatkörnyezetben és adóztatás mellett legbiztosabb és a legkisebb költségű a befőttesüveg, a megtakarítási számlák alig hoznak többet, ha egyáltalán. A befektetési alapokba fektetés havonta kockázattal jár, de van esélyed normálisabb hozamra, magasabb hozamot alacsony kockázat mellett az állampapír tud nyújtani.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.