Minél kevesebb értéket vigyünk magunkkal a fesztiválokra!

Sziget B my Lake, Fishing on Orfű, és a teljeség igénye nélkül megemlíthetjük a közismert magyarországi fesztiválok közül a Pálinkafesztet és az augusztus 20-ai ünnepségeket is. Számtalan szórakozási lehetőség a kultúra különféle megnyilvánulási formáiban. Ahány fesztivál, rendezvény, annyi esély bűncselekmény áldozatává válni. Az ínycsiklandó lángost, csülköt, házi készítésű süteményeket és kézműves termékeket árusító standok mellett a tolvajokat is megtaláljuk a vásárokon, mulatságokon, akik élnek a lehetőséggel, ha nem fordítunk kellő figyelmet értékeink védelmére.

 

Mialatt válogatunk a szebbnél szebb termékek között, táskánkat tartsuk magunk előtt, szorítsuk testünkhöz, hogy ha illetéktelen személyek próbálnak meg hozzáférni, azonnal érzékeljük!

Az élvezetes és hangos koncertek hallgatása közben könnyen belefeledkezhetünk a zenébe, gyakran felelőtlenül hátracsapjuk táskánkat, hogy ne zavarjon a táncban, mialatt egyik kezünkben rágcsálnivalónkat, másik kezünkben italunkat szorongatjuk. Ez a testhelyzet kiváló lehetőséget biztosít a zsúfolt tömegben a hátunk mögött prédára leselkedő zsebtolvajoknak, hiszen legkevésbé a táskánkra figyelünk, így szinte észrevétlenül elvihetik belőle telefonunkat, pénztárcánkat. Ehhez hasonló szituációkban értékeinket lehetőség szerint tartsuk belső zsebünkben (ne farzsebben), illetve rögzítsük ruházatunkhoz divatos díszlánccal vagy csekély összegért beszerezhető táskaőrrel!

Amennyiben úgy érezzük, hogy illetéktelenek kísérelnek meg hozzáférkőzni értékeinkhez a tömegben, nyugodtan forduljunk körbe, forduljunk oda az illetőhöz, kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e, vagy menjünk arrébb! Amennyiben udvariasságunk nem vezet eredményre, odamehetünk a rendezvényeken jelen lévő biztonsági személyzethez az illető személyleírásával és mondjuk el a történteket! A zsebtolvajok kerülik a feltűnést, ha fennáll a lebukás veszélye, inkább odébbállnak!

Gyakran bűnöző-, zsebtolvajcsoportok garázdálkodnak a rendezvényeken, és míg az egyik bandatag eltereli az áldozat figyelmét feltűnő magatartásával vagy akárcsak egy kérdéssel, a többiek elvégzik a „piszkos munkát”, megszabadítva a kiszemeltet értékeitől.

Sokszor „figyelőket” állítanak a vásárok szélére, akik a feltűnően sok pénzt költő személyeket akár hazáig követik, így egy jövőbeli bűncselekmény áldozatává válhatnak! Javasolt figyelni a hosszú ideig a parkoló közelében, látszólag céltalanul lézengő személyeket!

Az élmény fokozására jelentős mennyiségű alkohol is fogyhat. Sose hagyjuk egyedül a társaság ittas tagját, hiszen álomba szenderülve egy közeli, kényelmesnek ígérkező padon vagy széken, fokozottan ki van téve a zsebtolvajoknak!

Szórakozzanak felelősséggel, hogy élmény legyen az emlék!

 

Kellemes nyarat!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.