Júliustól 20 százalékkal csökkennek a gyógyszerárak Romániában

Júliustól 20 százalékkal csökkennek a gyógyszerárak Romániában – jelentette be hétfőn Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter.

 

A tárcavezető közölte, hogy több orvosság ugyanolyan drága Romániában, mint a gazdaságilag sokkal erősebb nyugat-európai országokban, ami elfogadhatatlan, ezért döntött a minisztérium az árak csökkentése mellett.

Mint mondta, korábban tárgyalásokat folytattak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság képviselőivel, valamint gyógyszergyártókkal, -forgalmazókkal és patikákkal, hogy az árcsökkentés következtében ne legyenek ellátási gondok, és a betegek hozzáférhessenek valamennyi szükséges orvosi készítményhez.

Banicioiu szerint ezzel az intézkedéssel az állam is megtakarít: az így keletkezett többletösszeget szintén az egészségügy finanszírozására fordítják, mégpedig a gyógyszerek támogatásának növelésére – az ártámogatott orvosságok listáját folyamatosan frissítik.

A gyógyszerárakról év elején robbant ki vita Bukarestben. Akkor olyan számok láttak napvilágot, miszerint Romániában bizonyos gyógyszerek 25 százalékkal drágábbak más, gazdagabb EU-tagállamok áraihoz képest. Victor Ponta miniszterelnök február végén a gyógyszerárak csökkentése mellett foglalt állást.

Ugyanakkor a román média azt rója fel a 2012 óta hatalmon lévő Ponta-kormánynak és az előző kabineteknek, hogy ezt a lépést már 2009 óta meg kellett volna tenniük, amikor született egy hasonló miniszteri rendelet, de annak gyakorlatba ültetését elhalasztották.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.