Vasárnap tartják a Magyarországon Élő Erdélyiek Találkozóját

Vasárnap rendezi meg az Erdélyi Gyülekezet a Magyarországon Élő Erdélyiek Találkozóját a budapesti Reménység Szigete elnevezésű karitatív és kulturális központban.

 

Az istentisztelet után vitaindító kerekasztal-beszélgetés lesz András Orsolya népzenész, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója és Szabó Tímea, a Kerepesi Székely Kör képviselője részvételével. A beszélgetés témája az identitás- és hagyományőrzés Magyarországon, s hogy mit jelent erdélyinek lenni.

A rendezvényen fellép az Üsztürü Zenekar és Kovács Sándor tárogatóművész, elhangzanak Lázár Anna versei, valamint más kortárs erdélyi költőknek a Nójáta Együttes által megzenésített költeményei.

A marosvécsi Kemény-várkastélyról Kemény Endre tart vetített képes előadást, a Helikon költőinek verseit Incze Ildikó és Szersén Gyula adják elő. Részleteket vetítenek Bálint László A mezőségi Angyal című és a Gergely István Tiszti egykori csíksomlyói plébánosról készült filmekből, emellett a karitatív munka mai lehetőségeiről is szó esik majd – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az érdeklődők kiállításon tekinthetik meg az Erdélyi Alkotótábor munkáit, valamint megismerkedhetnek mások mellett Szabó T. Anna költővel, Papp Sándor Zsigmond íróval, Nagy Koppány Zsolt íróval és Veres Emese Gyöngyvér néprajzi szakíróval. Az egész napos program elején és végén istentiszteletet tartanak.

A találkozót a húsvét utáni második vasárnapon tartják minden évben, először 2000-ben rendezték meg. Az Erdélyi Gyülekezet jelzésű 18 személyes különbusz egész nap jár az Örs vezér tere és a Reménység Szigete között.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.