83. Vizsla Túra Budaörsön – 297 kutya, 600 gazdi Kamaraerdőn

(Budaörs, 2015. január 19. – Budaörsi Infó) 2015. január 18-án a Vizsla Túra alapításának 8. évfordulója alkalmából a Kamaraerdőben 5,2 km-es túrát szerveztek a kutyabarátoknak. A túra a kamarerdei szoborparkból indult és kihagyva a Tétényi-fennsíkot a Rókales utcánál fejeződött be. A programot 297 társa mellett megtisztelte jelenlétével Demény …, a ország vizslája is, aki természetesen magával hozta gazdiját, Magos Juditot is. Micsoda nagylelkű eb!

 

A Vizsla Túra 8 éve alakult meg, és a kamaraerdei kirándulás volt a 83. a sorban. Amíg az elsőn még csak 65 kutya vett részt és hárman szervezték meg, most 2015-ben már 297 négylábú indult neki az útnak és egy 40 fős stáb oldotta meg a program kivitelezését.

demenyVizslattura18

83. Vizsla Túra Kamaraerdőn – Budaörs, 2015. január 18.

 

A túra napján szerencsére nem esett, azonban a vízhatlan zárt cipő elengedhetetlennek bizonyult. Amerre csak néztünk mindenhol csaholó ebeket láthattunk: feketét, fehéret, barnát, vizslát és még sok-sok más fajtát. Többszáz kutyás várta, hogy regisztrálhasson, és utána pedig elindulhasson a túra. Mindenki tisztességgel és türelemmel végigállta a hosszú sort, még Demény is, pedig azért ő mégis csak egy kötsög!

 

demenyVizslattura11

Regisztráció a Vizsla Túrán

 

Tollár Mónika, a Vizsla Túra alapítója a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a 297 kutya megközelítőleg 600 kísérő gazdival érkezett a programra.

 

Hogyan jött létre a Vizsla Túra?

„Az egész úgy kezdődött, hogy örökbe fogadtam az Illatos útról egy kéthónapos vizslalányt, Emmát. Eleinte nem voltak kutyás barátaim, és ezen szerettem volna változtatni, így felhívtam egy-két szervezetet, hogy tudnának-e abban segíteni nekem, hogy a környezetemben hol lehetnek még vizslások, de mindenki elutasított. Ekkor arra gondoltam, hogy biztosan vannak olyan emberek, akiknek ugyanez a céljuk, hogy tulajdonképpen szívesen sétálnának együtt, ha tudnáknak egymásról.

 

demenyVizslattura12

A Vizsla Túra résztvevői

 

Megírtam az első túra felhívását, ami arról szólt, hogy keresek olyan vizslásokat, akik boldogan eljönnének velünk sétálni és esetleg megismerkednénk, megbarátkoznánk. Csak töltsünk el fél napot a kutyáinkkal és érezzük jól magunkat. Ez az ötlet olyan jól sikerült, hogy a Vizsla Túra a legnagyobb önkéntes kutyás szerveződés lett Magyarországon. Nincs még egy olyan szervezet, amelynek 1600 feletti a kutya- és 4000 fölötti az emberlétszáma. Ettől olyan egyedi és különleges.”

 

tollarmonika

Tollár Mónika
(fotó: vizslafotozas.hu)

 

 

Emma, az ötletadó vizslád is részt szokott venni a túrákon?

„Az egész Vizsla Túra Emma miatt indult, viszont Ő mérhetetlenül utálja ezt az egészet! Ez nekem egy nagy magánéleti kudarc, hogy aki miatt ezt az egészet létrehoztam, hogy akinek csináltam az egészet, pont az nem örül neki, amíg 600 ember mérhetetlenül boldog, Emma meg megtudna engem fojtani.”

 

emmaTollarMonika

Emma
fotó: Facebook

 

A Vizsla Túra nem csak azért különleges, mert országos szinten egyedülálló, hanem azért is, mert itt a 600 ember és a közel 300 kutya békésen megvannak egymással. Nincs szüksége a rendezőknek biztonsági szolgálatra sem. A Túrán bármilyen kutyus részt vehet, hisz Tollár Mónika elmondása szerint ez a program a kutyaszeretetről szól.

 

demenyVizslattura14

A Kamaraerdei Vizsla Túra egyik résztvevője

 

A rendezvényen találkoztunk a híres Demény vizslával is. Bár megfigyelésünk szerint először próbált elvegyülni a tömegben, mindenféle megkülönböztető jelzés nélkül, azonban különös ismertető jegyéről, a mellette sétáló nem túl „magos” gazdijáról 1000 kutya közül is könnyen felismerhető volt.

 

demenyVizslattura7

Balról Magos Judit, mellette Demény a kötsög

demenyVizslattura3

Demény az ország vizslája

 

A különleges vizsloid most sem hazudtolta meg magát, az első adandó alkalommal az asztalon termett és ellenőrizte a résztvevők uzsonnacsomagjának tartalmát. Érthetetlen, hogy a túrázók miért nem voltak olyan előrelátóak, hogy azonnal megmutassák a nagyúrnak, hogy milyen étkekkel vesznek részt a túrán. Ez, szerintem a szervezők számlájára írható fel. Reméljük, hogy a következő alkalommal nagyobb körültekintéssel lesznek az ilyen ügyekkel kapcsolatban.

 

demenyVizslattura8

Demény az Elemózsia Ellenőrző Bizottság elnöke

demenyVizslattura

Demény, aki imádja ha szeretik…

 

A túrán néhány ismerős arccal is találkoztunk. A Budaörsi Kutyabarátok Egyesületéről már olvashattak korábbi cikkünkben. Ők azok a lelkes kis csapat, akik összefogtak azért, hogy Budaörsön létrejöhessen egy új kutyafuttató. Ők szervezték meg az első budaörsi KameraDOG délutánt, amiből egy ötletes kisfilm is született.

 

kameraDOG

A budaörsi KameraDOG délután filmjének utómunkálatai

 

Fehér S. Zsuzsit két kutya utáni futás közben elcsíptük, és arról kérdeztük, hogy milyen film készül éppen, és hogy miért is látogattak el a Vizsla Túrára.

 

demenyVizslattura10

Fehér S. Zsuzsi a „kutyákkal filmező”

 

„Azért látogattunk el a Kamaraerdőben rendezett idei Vizsla Túrára, mert már bennünk is (Budaörsi Kutyabarátok Egyesülete – a szerk.) felmerült egy ehhez hasonló szervezett, közös kirándulás ötlete. Jó volt látni, hogy milyen előkészületekkel, szervezetten, rendezetten és rengeteg résztvevővel zajlik egy ilyen túra.

A videóban első sorban a kutyák kapják megint a főszerepet, de fontos látni, hogy egy ilyen kirándulás remek családi, baráti hétvégi program, amellett, hogy a kedvenceink is remekül érezhetik magukat.”

 

demenyVizslattura9

Fehér S. Zsuzsi akcióban

 

A Vizsla Túra remekül sikerült, a gazdik és a kutyusok egyaránt jól érezték magukat. A következő Vizsla Túra 2015. február 22-én vasárnap lesz, a helyszínével kapcsolatban még folynak az egyeztetések.

 

demenyVizslattura21

A Kamaraerdei Vizsla Túra résztvevői

demenyVizslattura24

A Kamaraerdei Vizsla Túra résztvevője

demenyVizslattura2

Demény: Most én ugatok!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.