A világsajtó a szólásszabadság támogatása mellett a politikai következményekre figyelmeztet

A nemzetközi sajtó nagy terjedelemben foglalkozott a szerdán Párizsban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében elkövetett, tizenkét ember halálát okozó terrortámadással. A szólásszabadságot támogató üzenetek mellett számos lap a tragédia politikai következményeire hívja fel a figyelmet – írta internetes oldalán közzétett összefoglalójában a Le Monde című baloldali francia napilap.

 

A The New York Times című amerikai lap vezércikkében üdvözölte azt a “vad eltökéltséget”, amelyről a franciák hitelt tettek “szabadságjogaik védelmében” a vérengzés után. A lap ugyanakkor figyelmeztet: “ez nem az a pillanat, amikor az idegengyűlölet rémhírterjesztői megpróbálhatnák az összes muzulmánt beszennyezni terroristának minősítve őket”. A vezércikk egyszersmind indulatosan utasítja el Marine Le Pen szavait, és úgy véli, “szégyen”, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke választási aprópénzre váltja a tragédiát. A The New York Times szerint azzal, hogy az iszlám fundamentalizmus kapcsán Le Pen “az álszentség tagadásáról” beszél, bevándorlás- és muzulmánellenes indulatok szít. Márpedig a lap szerint “ez a merénylet a szabadság elleni támadás, bármit értsünk is ezalatt”.

A Público című spanyol napilap véleményrovatában Luis Mathias újságíró elítéli “a kritika és a szatíra szabadsága elleni brutális támadást”. “A francia hetilap mindig a köztársasági értékekkel összhangban lévő  eszközöket alkalmazott. (…) Ugyanúgy nevetségessé tette Mohamedet, mint Jézus Krisztust”. A szerző szerint a szerdai merénylet következtében Franciaország legszörnyűbb kísérteteivel kényszerül szembenézni. “Kétségkívül nem ez volt a terroristák szándéka, de tettük első következménye, hogy porig alázza a bevándorlókat és a külföldieket”, ami a szélsőjobb újabb térnyeréséhez vezet.

A Guardian című brit lapban Natalie Nuagrayrede, a Le Monde egykori szerkesztőségvezetője a Charlie Hebdo bátorságát dicsérte. “Egy olyan korszakban, amikor a dogmatizmus és az intolerancia minden fajtája eluralkodni látszik, számos érték – a pluralizmus, a sokféleség, a jog és a szabadság állama, az alapvető jogok gyakorlása – próbatétel előtt áll. És ha Franciaországban az élclap mellett számos támogató tüntetést szerveztek is, “a populista mozgalmak – közöttük Marine Le Pené – megpróbálnak tőkét kovácsolni a tragédiából, hogy az iszlámmal és a bevándoroltakkal szembeni ellenérzéseket táplálják”.

Ugyanebben a szellemben ír a The Daily Telegraph című brit lap is. Szerkesztőségi cikkében a merénylet következményeire hívja fel a figyelmet megemlítve Michel Houellebecq francia író új könyvét, amelyben 2022-ben az országnak muzulmán elnöke lesz, aki bevezeti a saríát, a vallási alapú muszlim törvénykezést Franciaországban. “Egy ilyen paranoiát könnyen szíthatnak a párizsi gyilkosságok. Ennek ellent kell állni, ellenkező esetben valóban a terroristák győznek.”

A Cumhuriyet című török ellenzéki újság első oldalán – mintegy “az emberiesség halálának bizonyítékaiként” – a támadással rokonszenvezők Twitter-üzeneteit tette közzé. Az egyikben egy bizonyos Ibrahim Yöruk a Penguen című török szatirikus lapot felmutatva ezt mondja: “Láttátok? Nem lehet viccelni a hívőket megsértve. Inch Allah (ha Allah úgy akarja), remélem, hogy a következő a Leman (egy másik szatirikus török lap) lesz. Annál tizenkettőnél jóval több fejet kell levágni”. Egy másik Twitter-üzenetben Kerem Cenk azt írja: “Leman, egy napon te is fizetni fogsz az iszlámgyűlöletedért”. Az Akit című kormánypárti honlapon Támadás a prófétánkat megsértő folyóirat ellen címmel számoltak be a párizsi merényletről.

A Financial Times internetes oldala olvasói rovatában egy újságíró a Charlie Hebdo “felelőtlen” és “ostoba” szerkesztőségi politikáját bírálja. Tony Barber, az Európa főosztály főszerkesztője szavai szerint “nem azt akarja sugallni, hogy a szólásszabadságot ne lehetne a vallás szatirikus ábrázolására alkalmazni”, de hevesen bírálja azokat a kiadványokat, amelyek feltételezik, hogy a muzulmánok provokálásával vihetik diadalra a szabadságot”. Az olvasók bírálatára a brit lap módosította a lap nyomtatott változatában megjelenő írást. A gazdasági napilap csütörtöki vezércikkében maradéktalanul kiáll a Charlie Hebdo és a szólásszabadság mellett.

A Cadena Ser spanyol rádió honlapján hangsúlyozza: “a karikatúrák, a viccek, Houllebecq könyve semmiről sem tehetnek”. “… a megoldás nem a szabadságjogok megcsonkítása, hanem a fanatizmus, az irracionális gyűlölet, a műveltségellenesség és a tudatlanság elleni küzdelem”.

Több európai lap bejelentette, hogy újból megjelenteti a Jyllands-Poste című dán magazin által 2005-ben leközölt, és a Charlie Hebdo által néhány hónappal később átvett Mohamed-karikatúrákat. A Berlingske című dán lap főszerkesztője szerint így kívánja bemutatni, milyen magazin volt a tragikus események célpontja. A Corriere della Sera című olasz lap, az amerikai Daily Beast és a Slate című hírportálok szintén  karikatúrák közlése mellett döntöttek.

Az Estadao de Sao Paulo című brazil regionális napilap internetes oldalán megjelentette a Charlie Hebdo legutóbbi címlapjait. Számos latin-amerikai napilap – köztük az argentin La Nación és a kolumbiai El Tiempo is megemlékezett az áldozatokról.
http://www.lemonde.fr/attaque-contre-charlie-hebdo/article/2015/01/08/les-medias-etrangers-mettent-en-garde-contre-une-montee-de-l-islamophobie_4551168_4550668.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.