Budaörs tiltakozik az autópályadíj kiterjesztése ellen

(Budaörs, 2014. december 11. – Budaörsi Infó/MTI) A kormány ne tegye fizetőssé az M0-ás autóutat, követeli a Budaörsön élők érdekében Wittinghoff Tamás polgármester, mert szerinte ez az intézkedés “egyszerre tisztességtelen, káros és végrehajthatatlan”.

 

Wittinghoff Tamás a csütörtöki közleményében kifejti, az agglomerációs településeket és a külső kerületeket drámaian érintené az intézkedés, hiszen nyilvánvaló, hogy amikor az M0-ás elkerülésére kényszerítik majd az autósokat, azok “tömegével zúdulnak rá” a városkörnyéki településekre és a peremkerületekre.

Kifejtette, ugyanez lesz az autópályák bevezető szakaszainak esetében is, és a kormány büntetni készül azokat az autósokat, akik nem a települések belső útjait terhelik.

A polgármester felhívja a figyelmet arra is, hogy Budaörsön a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi időszakban már ma is alig elviselhető a közlekedési terhelés. Ennek növekedésével teljesen ellehetetlenülne a településen belüli autós forgalom, és nőne a zaj- és légszennyezés. “Teljesen nyilvánvaló, hogy mindenféle egyeztetés és hatástanulmányok nélküli, kétségbeesett ötletelés folyik ismét, hogy pénzhez jusson a költségvetés” – fogalmazott közleményében Wittinghoff Tamás.

Hozzáteszi, mivel a 4-es metró budaörsi virágpiacig történő megépítése még tervekben sem létezik, így továbbra is arra kényszerítik a Budapest nyugati agglomerációjában élőket, hogy autóval közelítsék meg a fővárost. “Ennek fényében elképesztő cinizmus, hogy éppen ezeknek az embereknek az újabb megsarcolására készülnek” – olvasható a közleményben.

A polgármester hangsúlyozza, “a Budaörsön és a környéken élők érdekében követeljük, hogy a kormány azonnal fejezze be még a gondolkodást is erről a megoldásról, amely egyszerre tisztességtelen, káros és végrehajthatatlan.”

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán megerősítette, megszűnik januártól az M0-ás általános díjmentessége: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd.

 

 

A közlemény:

 

“A Budaörsön és az agglomerációs településen élők érdekében követeljük, hogy a kormány azonnal fejezze be még a gondolkodást is az autópályák bevezető szakaszainak és az M0-ás autóútnak a fizetőssé tételéről, amely egyszerre tisztességtelen, káros és végrehajthatatlan.

Kormányzati forrásból megerősített lapinformációk szerint már jövő év január elsejétől fizetőssé tennék az M0-ás körgyűrű egyes részeit és az autópályák fővárosi bevezető szakaszait.

Az agglomerációs településeket és a külső kerületeket drámaian érintené ez az intézkedés, hiszen nyilvánvaló, hogy amikor az eleve elkerülő útnak készült MO-ás elkerülésére kényszerítik majd az autósokat, ezek tömegével zúdulnak rá a városkörnyéki településekre és a peremkerületekre. Ugyanez lesz az autópályák bevezető szakaszainak esetében is. A világ nagyvárosai arra ösztönzik a közlekedőket, hogy kerüljék el a város belső részeit. Úgy tűnik, nálunk büntetni készülnek azokat az autósokat, akik nem a települések belső utjait terhelik.

Budaörsön a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi időszakban már ma is alig elviselhető a közlekedési terhelés. Ennek növekedésével teljesen ellehetetlenülne a településen belüli autós forgalom. A zaj- és légszennyezésről már nem is beszélve.

Teljesen nyilvánvaló, hogy mindenféle egyeztetés és hatástanulmányok nélküli, kétségbeesett ötletelés folyik ismét, hogy pénzhez jusson a költségvetés.

Mivel a 4-es metró budaörsi Virágpiacig történő megépítése még tervekben sem létezik, így továbbra is arra kényszerítik a Budapest nyugati agglomerációjában élőket, hogy gépjárművel közelítsék meg a fővárost. Ennek fényében elképesztő cinizmus, hogy éppen ezeknek az embereknek az újabb megsarcolására készülnek.

A Budaörsön – és természetesen a környéken – élők érdekében követeljük, hogy a kormány azonnal fejezze be még a gondolkodást is erről a megoldásról, amely egyszerre tisztességtelen, káros és végrehajthatatlan.

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere”

 

(MTI/Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. […] hír nyilvánosságra hozatalát követően Wittinghoff Tamás, Budaörs város polgármestere, sajtóközleményt adott ki, amelyben azt követeli a Budaörsön élők érdekében, hogy ezt a javaslatot töröljék el.  […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.