Önkormányzati választások – NVI-elnök: több szabályt indokolt lenne megváltoztatni

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint indokolt lenne többi között az átjelentkezés szabályainak pontosítása, valamint a megismételt szavazásra vonatkozó speciális szabályok részletezése.

 

Pálffy Ilona a parlament honlapján hétfőn közzétett, az önkormányzati és nemzetiségi választás tapasztalatairól szóló beszámolójában összegezte a választási iroda tapasztalatait, és jogszabály-módosításokra tett javaslatot.

Mint írta, az önkormányzati választások lebonyolításánál felmerült néhány olyan jogi probléma, amelyek megoldására megnyugtató választ a jogalkotó adhat.

Az NVI elnöke példaként említette, hogy a választási bizottságok megalakítását és tagjait érintő szabályozás – például az összeférhetetlenség vonatkozásában – nincs tekintettel többi között a kistelepülések speciális helyzetére, ezért rugalmasabb szabályozást tartana indokoltnak.

Kitért arra is, hogy a szavazást megelőző második napra eső eljárási határidők – az átjelentkezés utolsó napja, névjegyzék zárása, kinyomtatása – a választási irodáknak óriási munkaterhet sűrítenek egyetlen napba, ez pedig veszélyeztetheti a pontos és törvényi határidőn belüli végrehajtást. Pálffy Ilona megfontolandónak tartja a terhek elosztása érdekében a határidők differenciáltabb szabályozását.

Továbbra is gondot okoz a választási bizottságok, bíróságok által kiszabott bírságok behajtása, illetve behajthatatlansága – írta az NVI elnöke. Szerinte indokolt lenne a fizetési könnyítés (mérséklés, részletfizetés, halasztott fizetés) lehetősége.

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet a nemzetiségi regisztrációval kapcsolatos törvénysértésekre, amelyek során – visszaélve a nemzetiségi választópolgár adataival – ismeretlenek a nemzetiségi névjegyzékbe vételre, illetve az abból törlésre nyújtottak be kérelmet a választópolgár nevében.

Mint írta, ilyen gyanú esetén a választási irodák feljelentést tettek a rendőrségnél, ugyanakkor a szabályozás pontosítását tartja indokoltnak.

Hasonló visszaélések az átjelentkezéssel kapcsolatosan is megvalósulhatnak valamennyi választáson, különösen az elektronikusan benyújtott kérelmek esetében – írta az NVI elnöke. Ezért tartja indokoltnak a postai vagy elektronikus úton kért átjelentkezés határidejének megváltoztatását.

Megfontolandónak tartja az önkormányzati választásokon is gondot okozó ajánlások érvényességi feltételeinek törvényi pontosítását, valamint a relatív területi kampánytilalom szabályainak finomítását.

Az NVI elnöke javasolja a mozgóurna-igénylés szabályainak pontosabb megfogalmazását, és azt, hogy a mozgóurna-igénylés választásnapi 15 órai határidejét 12 órára változtassák meg.

Álláspontja szerint lehetővé kellene tenni, hogy a szavazatszámláló bizottságokat szükség szerint kiegészíthessék póttagokkal annak érdekében, hogy egy időben több mozgóurnás csoport is felállítható legyen.

Mint írta, gyakorlati problémákat okozott a képviselők mandátumának kezdetére, a lemondásra és az összeférhetetlenség megszüntetésére vonatkozó törvényi szabályozás hiányossága, a határidők betarthatósága.

Ezzel kapcsolatban az anyagi jogi szabályok átgondolását javasolja, az Országgyűlésre, illetve az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szabályozás szolgálhat alapvető modellként – tette hozzá az NVI elnöke.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.