Bajban a katasztrófavédelem

(Budaörs, 2014. november 27. – Budaörsi Infó) Egyre nagyobb az adóssága, ráadásul a tervek szerint jövőre még kevesebb jutna dologi kiadásokra. Részletes vitára vár a Parlamentben Magyarország 2015. évi központi költségvetése. A törvényjavaslat a katasztrófavédelemnél 54 milliárd 375,4 millió forint kiadással számol, úgy, hogy ebből 1 milliárd 621,5 millió forintot a szervezet saját bevétellel maga teremtene elő.

 

Az idei költségvetésénél ez a szám nagyobb, de lényegében azért, mert a vízügyi hatóság bekebelezésével személyi juttatásokra és járulékaira többet kell költeni. A dologi kiadásokat viszont 5 milliárd 180,4 millióról 4 milliárd 863,9 millió forintra fognák vissza.

 

Dagad az adósság

A Magyar Államkincstár adatai szerint egy hónap alatt 164 millió forinttal nőtt a katasztrófavédelem adóssága. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Gazdasági Ellátó Központ és a megyei igazgatóságok adóssága októberben együttesen 1 milliárd 217 millió forintot tett ki. Július óta az adósság csaknem megduplázódott. (Korábban tévesen hasonlítottuk össze a negyedéves mérlegjelentések által tartalmazott lejárt kötelezettségeket a Magyar Államkincstár által jegyzett adóssággal.)

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál Hajdu Mártontól, az OKF szóvivőjétől érdeklődött, hogy a jövő évre tervezett költségvetéssel hogyan marad működőképes a szervezet, miként rendezik a katasztrófavédelemnél felhalmozott több mint 1 milliárdos tartozást. Válasz nem érkezett. A Belügyminisztérium pedig csak annyit reagált, hogy a központi költségvetést még nem fogadta el az Országgyűlés, a kérdésre az elfogadott törvény kihirdetését követően lehet érdemi választ adni.

 

Már az óraleolvasóknak sincs könnyű dolguk

Az igazgatóságok közül a legnagyobb bajban a fővárosi van. Itt az adósság októberben 292 millió forintot tett ki. A Lánglovagok.hu októberben arról is írt, hogy tartozás miatt kábeltévét kapcsoltak ki, a MOL-os üzemanyagkártyák letiltása miatt egy ideig nem tudtak tankolni.

Antalfi Zsolt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke a tűzoltóportállal közölte: a szakszervezethez eljutott információ szerint a fővárosi tűzoltólaktanyákba a korábbi gyakorlattal ellentétben a közműszolgáltatók óraleolvasóit már csak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) egyik vezetőjének külön engedélyével lehet beengedni.

Kisdi Máté, az FKI szóvivője ugyancsak mélyen hallgat. A Lánglovagok.hu megkeresésére nem adott magyarázatot az óraleolvasók belépésének megszigorítására, nem közölte a MOL-nál és a közműszolgáltatóknál felhalmozott tartozásuk mértékét, valamint nem adott tájékoztatást az adósság csökkentése érdekében tett intézkedésekről.

A katasztrófavédelem adósságának alakulása itt tekinthető meg.

(forrás: Lánglovagok.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.