Klaus volt tanácsadója óvatosságra intette Magyarországot Washingtonnal és Brüsszellel szemben

Óvatosságra intette Magyarországot Washingtonnal és Brüsszellel szemben Václav Klaus volt cseh államfő egykori tanácsadója az M1 keddi Híradójában.

 

Petr Hájek azt mondta: Magyarországnak is vigyáznia kell, mert ha továbbra is “engedetlen” lesz Washingtonnal és Brüsszellel szemben, akkor “bármire felkészülhet”.

A volt tanácsadó szerint a Nyugat, korrupciós botrányra hivatkozva, gyakorlatilag puccsal buktatta meg a cseh Necas-kormányt, amikor az ki akarta bővíteni a temelini atomerőművet, és a cseh kormányfő Moszkvában világossá tette, hogy fair verseny lesz.

Ez sértette a nyugati érdekeket.  Azért cserélték le az amerikai nagykövetet Prágában, mert képtelen volt “megszerezni” Temelint, utóda már úgy érkezett a cseh fővárosba, hogy megszerzi a beruházást – mondta Petr Hájek.

Az Orbán-kormány most ugyanolyan “engedetlen”, mint amilyen a Necas-kormány volt. Ráadásul a cseh kormány megbuktatásakor még nem volt ukrán válság – mondta Petr Hájek. Hozzátette:  “az Egyesült Államok és az EU érdekei most duplájára, sőt: háromszorosára nőttek”.

Azt mondta: az Orbán-kormány sokkal függetlenebb döntéseket hoz, mint annak idején Petr Necas.

Ez elég ahhoz, hogy elkezdődjön egy folyamat, ami megbuktatja a Orbán-kormányt – jelentette ki a korábbi köztársasági elnöki tanácsadó.

Petr Hájek korábban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a “Prága-hadművelet” azután indult, hogy Petr Necas hazatért Moszkvából. Szerinte az amerikaiak bármi áron meg akarták akadályozni, hogy a temelini beruházást az oroszok nyerjék, ezért kirobbantottak egy “korrupciós álbotrányt”, amibe a kormány belebukott. Azt mondta: “az ügylet sikeresnek bizonyult”, a kormány megbukott, a tendert törölték.

Ez már a forgatókönyv része – mondta Petr Hájek az elmúlt hetek budapesti tüntetéseivel kapcsolatban. Közölte: a demonstrációkat az Orbán-kormány megdöntésére szervezték. A forgatókönyv szerinte az, hogy kirobbantanak egy korrupciós ügyet, amely évekig húzódik, és közben a kormány belebukik.

“Nem látok bele túl mélyen a magyar eseményekbe, de nyilvánvaló, hogy a modell, vagyis a forgatókönyv ugyanaz. Feszültséget keltenek a társadalomban. És kialakítanak olyan csoportokat, amelyek a kormány távozását követelik” – mondta a Híradónak Petr Hájek.

Azt mondta: ezt a módszert többször alkalmazták már a nyugatiak. Szerinte ilyen volt a bársonyos forradalom és az arab tavasz, de ugyanezt a módszert alkalmazzák Szíriában és Ukrajnában is.

Petr Necas miniszterelnök tavaly júniusban mondott le tisztségéről, azután, hogy korrupció és hatalommal való visszaélés miatt vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát és több politikust.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.