Legfőbb kincsünk a gyermek, vigyázzunk rá!

(Budaörs, 2014. szeptember 13. – Budaörsi Infó) Gyorsan eltelt a nyári szünet a gyerekek nagy bánatára, és ismét itt a koránkelés, az iskola vagy az óvoda. A becsengetés sok veszélyforrást is hordoz, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek az utakon. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek mellett ekkor megnövekszik a végtagtörések és rándulások száma is a 7–11 évesek körében.

 

Mordavszky Viktor, a Budaörsi Mentőállomás mentőtisztje a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nem feltétlenül csak a figyelmetlen gyerekek miatt nő meg a balesetek száma, hanem azért is, mert az autósok a nyári időszak alatt elszoktak a gyerekek jelenlététől.

 

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola diákjai rendőri segítséggel mennek át a zebrán az iskola közelében 2012. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Attila

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola diákjai rendőri segítséggel mennek át a zebrán az iskola közelében 2012. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Attila

 

„Az autósokat kérjük, hogy nagy körültekintéssel és óvatosan vezessenek az iskolák és óvodák környékén, mert a gyerekek sok esetben nem a zebrát használják az úton való átkeléshez. Mindenképpen a fokozottan lassú és óvatos közlekedést ajánljuk a tanítás időtartama alatt az autósok számára.”

A balesetek megelőzhetőek, ha elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhely előtt mindig meg kell állni, először „balról-jobbra, jobbról-balra és újra balról-jobbra” körül kell nézni, és ha nem jön semmi, csak akkor szabad átkelni. Azonban a szabad jelzésnél is meg kell győződni az átkelés biztonsága felől.

A gyerekek ugyanis a közeledő jármű távolságát másként érzékelik, mint a felnőttek. Ha mégis megtörténik a baj, akkor elsőként hívjanak mentőt és rendőrséget. Viszont csak abban az esetben, ha erre megalapozott okuk van. Kisebb, életet nem veszélyeztető sérülés esetén pedig a szakrendelést kell felkeresni.A gyerekekre azonban nem csak az utakon leselkednek veszélyek a hétköznapokban.

 

keklapmas_nap20_mordavszky_viktor

Mordavszky Viktor

„Ezeknek a veszélyeknek a kiküszöbölése érdekében meg kell nekik tanítani, hogy ismeretlenektől ajándékot ne fogadjanak el, ne üljenek be idegen autóba, idegennel ne álljanak szóba az utcán, a megtanított, megszokott útvonalról sose térjenek le, ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb útvonalat válasszák, mindig érjenek haza a megbeszélt időre, mi a helyes viselkedés, ugyanis a verekedés, az erőszak rossz útra vezet, értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne adják oda senkinek, tartsák be a biztonságos internetezés szabályait, ne adják ki személyes adataikat, ismerjék a segélyhívó telefonszámokat.”

A kölcsönös bizalom elérése érdekében minden nap legyen elegendő ideje, hogy megkérdezze gyermekétől, mi történt vele aznap az iskolában.

Legfőbb kincs a gyermek, vigyázzon, vigyázzunk rájuk!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.