Akár ötszáz településen is alakulhat német nemzetiségi önkormányzat

A hazai németség 15 területi listát állíthat, és ősszel akár ötszáz településen alakulhat német nemzetiségi önkormányzat – tájékoztatta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) kedden az MTI-t.

 

“Egységesen, határozott elképzelésekkel és számos fiatal jelölttel vág neki a nemzetiségi önkormányzati választásoknak a magyarországi németség”, a hétfőn bejelentett országos listán 57 név szerepel, élén a MNOÖ eddigi elnökével, Heinek Ottóval – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által jegyzett egységes lista indításához a szükséges ajánlások több mint kétszeresét gyűjtötték össze országszerte alig néhány nap alatt.

A közlemény szerint Heinek Ottó a stratégiai célként a fiatalítást jelölte meg. Ugyanakkor hangsúlyozza, a listákat a jelölő szervezetek tudatosan úgy állították össze, hogy azokon tapasztalt, már több cikluson át e területen dolgozó jelöltek is helyet kaptak.

Az oktatási intézményekre óriási felelősség hárul a hazai németség fennmaradása tekintetében. Az országos önkormányzat mindezt már régen felismerte, hiszen évek óta részletesen kidolgozott stratégia alapján, tudatosan fejleszti a német nemzetiségi oktatás ügyét – olvasható.

Heinek Ottó szerint ez a következő ciklusban sem lesz másképp: a legfontosabb céljuk e területen annak elérése, hogy minél magasabb minőséget produkálhassanak az óvodától a felsőoktatásig. Ehhez olyan minőségbiztosítási rendszeren dolgoznak, amely objektív mérce lesz az óvodáik, iskoláik számára – írták.

Közölték, eddig 35 ezren vetették fel magukat a német nemzetiségi névjegyzékbe.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.