Minden amit a helyi- és nemzetiségi önkormányzati választásokról tudni kell

(Budaörs, 2014. szeptember 08. – Budaörsi Infó) A budaörsi jegyzői irodának az egyik szervezeti egysége a törvényességi csoport, amelynek munkatársai nem csupán az előterjesztések jogi szempontú vizsgálatával, rendeletek előkészítésével, panaszok kezelésével és kivizsgálásával, hanem a választások előkészítésével, megszervezésével, tárgyi és technikai feltételeinek biztosításával is foglalkoznak.

 

A helyi önkormányzati választások időtartama alatt működik majd egy helyi választási bizottság is, aminek az lesz a feladata, hogy a jelölteket nyilvántartásba vegye, a szavazólapokat elfogadja, és megállapítsa a polgármester, az önkormányzati képviselő-választás és a települési nemzetiségi önkormányzati képviselő- választás eredményét. A közelgő helyi önkormányzati választásokkal kapcsolatban dr. Tasnádi Ferencet, a Helyi Választási Iroda tagját, törvényességi ellenőrt kérdeztük.

 

Mi az amit érdemes tudni a helyi önkormányzati választásokkal kapcsolatban?

„Azt mindenképp, hogy Budaörsön – mint 10.000 lélekszámot meghaladó településen – vegyes választási rendszer működik. Az önkormányzati képviselői helyek száma – melyet a lakosságszám arányában határoz meg a törvény – 14. Ebből a 14 helyből 10 mandátumot lehet az egyéni választókerületekben elnyerni. Itt az lesz a képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. Még további négy mandátum kompenzációs listáról szerezhető.”

 

Kik kerülhetnek fel a kompenzációs listára?

„Fontos tudnunk, hogy a kompenzációs listákra a választópolgár közvetlenül nem szavazhat, viszont ez a módszer az igazságosság irányába tolja a választást, mert nem vesznek el a töredék szavazatok sem, vagyis azok a voksok, amelyek az egyéni választókerületben nem eredményeztek mandátumot, mert egy vesztes jelöltre lettek leadva. Míg egyéni jelöltként függetlenként is lehet indulni, kompenzációs listát csak jelölő szerveztek állíthatnak, méghozzá azok, amelyek legalább hat egyéni választókerületben tudtak jelöltek állítani. Az egyéni választókerületben vesztes jelöltjeikre leadott töredékszavazatok felkerülnek ezekre a kompenzációs listákra, és itt egy elég bonyolult számítási mód szerint kerülnek ezek szétosztásra.”

A választásokon a jelöltajánlás rendszere változott idén tavasztól, mert már nem ajánlószelvényeket postáznak a választópolgároknak, hanem ajánlóíveken lehet jelöltet ajánlani, és ezt az ajánlóívet a jelölt kapja meg. Hogy konkrétan kik lesznek azok a jelöltek, akikre majd szavazni lehet, az majd csak szeptember 8-a után fog kiderülni, hisz eddig a dátumig lehet jelöltet állítani. Eddig a napig vihetik be a jelöltek az ajánlásokat a hivatalba, és a Helyi Választási Irodában fogják jelezni a nyilvántartásba vétel iránti szándékukat. A bejelentéstől számított 4 napon belül a Helyi Választási Bizottság fogja őket nyilvántartásba venni.

 

 

Mikorra lesznek meg a végleges eredmények, hogy kik azok a képviselők, akikre majd szavazhatunk?

 

„Úgy gondolom, hogy szeptember közepére derül majd ki a végleges névsor, az esetleges jogorvoslatokat figyelembe véve – s, eddigre minden olyan jelölt, akire ténylegesen is lehet szavazni, nyilvános lesz.”

2014. augusztus 25-ig mindenkinek megérkezett a postaládájába az értesítő a helyi önkormányzati választással kapcsolatban. Ebből a választópolgár megtudhatja, hogy melyik szavazóhelységet kell felkeresnie a szavazás napján, milyen okmányokat kell magával vinnie, és hogy milyen kérelmeket nyújthat be. Ilyenek lehetnek például a fogyatékossággal élő választópolgárok segítését előirányzó kérelmek, így a látássérültek szavazósablont igényelhetnek, vagy lehet kérni, hogy akadálymentes szavazókörbe kerülhessen átsorolásra az illető, de itt Budaörsön ez okafogyott, tekintve, hogy minden egyes szavazókör akadálymentes.

Kérhető a névjegyzékbeli adatok kiadásának megtiltása is, átjelentkezni azonban csak június 23-ig létesített tartózkodási helyre lehet. Az önkormányzati választással egyidejűleg kerül sor a nemzetiségi választásra is.

 

 

Melyek a legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban?

„Ez az első olyan választás, amikor nem csak települési nemzetiségi önkormányzati képviselőkre lehet majd szavazni, hanem ugyanezen a napon szavazhatnak a területi és az országos nemzetiségi önkormányzatok listáira is.

Ez utóbbi két választás korábban időben eltolódott a településitől Ráadásul míg korábban csak a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán megválasztott tagok szavazhattak erre, vagyis elektoros választás volt, most közvetlenül a választópolgárok számára válik lehetővé a voksolás.

Újdonság továbbá, hogy a települési nemzetiségi önkormányzati választás kitűzésének feltételrendszere is megváltozott. Ez az első választás, ahol az számított, hogy a legutóbbi népszámlálás adatai alapján hányan vallották magukat az adott nemzetiséghez tartozónak. Akkor került kitűzésre ugyanis – mostmár nem is a helyi választási bizottság, hanem a Nemzeti Választási Bizottság által – a települési nemzetiségi önkormányzati választás, ha a 2011-es népszámláláson legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Ez hét nemzetiség esetében teljesült Budaörs esetén.”

A települési nemzetiségi önkormányzati választás a görög, roma, román, német, örmény, szerb és szlovák nemzetiségek tekintetében került kitűzésre.

 

 

Mi kell ahhoz, hogy egy választópolgár a nemzetiségi választáson is szavazhasson, és mi a szavazás módja?

„Az szükséges, hogy a központi névjegyzékkel kapcsolatosan legyen egy nemzetiségi regisztrációs kérelme. Ez év közben is folyamatosan benyújtható, sokan megtették ezt már az országgyűlési választást megelőzően, esetükben nincs szükség ennek megismétlésére. Ha valaki most kívánja nemzetiséghez tartozását névjegyzékbe vetetni, legkésőbb szeptember 26-ig kell kérelmének megérkeznie ahhoz, hogy szavazhasson a nemzetiségi jelöltekre, listákra is.

A nemzetiségi választópolgárnak két helyre kell elmennie szavazni, először a lakóhelyének megfelelő önkormányzati szavazókörbe, ahol a polgármester jelöltekre, egyéni választókerületi képviselő jelöltekre, és a megyei közgyűlés tagjaira (listákra) adhatja le szavazatát. Aztán fel kell keresni ezt a nyolcszázas számú szavazókört, ami a Rózsa utcában lesz, és ott szavazhat a települési nemzetiségi jelöltekre (legfeljebb a megválasztható képvisleők számának megfelelő számú szavazattal), valamint a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választáson állított listákra.”
Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, azonban egy jelöltnek csak egyszer adhatja a támogatását. A választási döntésünk alkalmával figyeljünk oda arra, hogy jól megfontoltan hozzunk döntést, és jól gondoljuk át, hogy kinek adjuk az ajánlásunkat. Akik most bekerülnek a képviselő-testületbe, vagy a polgármesteri székbe, azok az emberek fogják az elkövetkező öt évben meghatározni Budaörs jövőjét. Legyünk körültekintőek.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.