Veszélyeztetett faj az újságíró?

(Budaörs, 2014. augusztus 10. – Budaörsi Infó) Egy USA-beli állásközvetítő portál a Guardian szerint veszélyeztetett munkakörök közé sorolható a napilap-riporteri szakma, és számításuk szerint 2022-ig 13 százalékkal csökkenhet a számuk. Szépen lassan kihalnak az újságírók?

A dinoszauruszokhoz hasonlóan, nekünk, újságíróknak is van okunk félni? Természetesen most nem a globális felmelegedésről beszélünk, hanem arról, hogy egyre kevesebb szakember lesz az újságíró szakmában.

A nyomtatott újságok helyét lassan, de biztosan átveszik az internetes portálok, és az ott lévő blogger hadsereg már szinte hadba is rendeződött.

Hírekre, információkra mindig is szükség lesz, hisz a tudás hatalom, amiért az emberek akármire képesek, viszont nem mindegy, hogy milyen forrásból érkeznek ezek a tartalmak. Az internet mindent átszövő hatalma természetesen ezt a határtalan információ éhséget, ami jelentkezett az emberekben, igyekszik csillapítani, viszont olyan mennyiségű adat halmozódik fel rajta nap mint nap, amiből nehéz okosan szelektálni.

Rengeteg téves információ, direkt ferdítés és hazugság között igazságokat keres az olvasó, amikor keresi, mert sok esetben inkább a szórakozás a böngészés célja, mint a hiteles információ szerzés. De miért is csodálkozunk ezen, hisz egy hosszú munkahét után néha az ember már nem vágyik a fekete-fehér valóságra.

A bulvársajtóról sokszor elmondjuk, hogy nem megfelelő, hisz a hitelessége megkérdőjelezhető, viszont van rá igény, és amíg igényt generálunk, addig a kétes tartalmak megfognak jelenni.

Az azonnal megjelenő információk és a bloggerek elterjedése biztosan nem tesz jót az újságíró szakmának, de nem mondhatjuk rá, hogy 100%-osan káros, hisz a fejlődő technika, és az azonnal reagáló internetezők segítségével gyorsabb lett az információ áramlás.

Úgy gondoljuk, hogy amíg megélhet a piacon a bulvár újságírás, aminek egyértelműen a szórakoztatás a célja, addig nekünk kutya kötelességünk túlélni, hisz az egyensúlyt meg kell tartani. Nem hallhatunk ki, nem hagyhatunk teret az elbutulásnak!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.