Az ellenzéki pártok üdvözlik Juncker jelölését, Orbán szerint erőteljes jelzést kellett adni

A magyarországi ellenzéki pártok közleményeikben üdvözölték Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöki jelölését, amit egyben Orbán Viktor miniszterelnök elszigetelődésének tekintenek. Az Európai Tanács pénteken döntött, 26-2-es szavazataránnyal Juncker jelöléséről az Európai Bizottság élére. Orbán Viktor ellenszavazatát Brüsszelben azzal indokolta: Magyarországnak erőteljes jelzést kellett adnia, hogy nem fogadja el a nemzeti hatáskörök uniós elvonását, az EU alapszerződésének “lopakodó” módosítását.

 

Tóbiás József, az MSZP megbízott frakcióvezetője azt írta az MTI-nek, hogy Orbán Viktor – Juncker elnöki jelölését elutasító “legújabb szabadságharcos fellépésével” – ismételten szembekerült az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többségével, és “látványos vereséget” szenvedett. Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Jean-Claude Juncker programja összeegyeztethető a magyar nemzeti érdekekkel – fűzte hozzá a szocialista politikus.

“Orbán Viktor nem a magyar nemzeti érdekeket képviseli. Magatartásával tovább erősíti Magyarország elszigetelődését, az országunkról 2010 óta kialakult negatív képet” – írta Tóbiás.

A Demokratikus Koalíció (DK) üdvözli Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság élére – közölte Molnár Csaba ügyvezető alelnök. A politikus, aki pártja EP-képviselője is, megjegyezte, hogy eredetileg a szociáldemokrata Martin Schulz megválasztását támogatták, Európa polgárai azonban néppárti többségre szavaztak, így a tisztség a Néppárt jelöltjét illeti meg.

Juncker személyében egyébként is olyan “tapasztalt, nagy tekintélyű” politikus kerül az elnöki székbe, aki elkötelezett az európai integráció, a kontinens versenyképessége és polgárai jólétének növelése mellett. “Az új elnök számíthat a DK támogatására a szükséges uniós reformok keresztülvitelében és az integrációs folyamat meggyorsításában. Elvárjuk viszont, hogy tegyen meg mindent a magyar demokrácia és a magyar emberek védelmében – akár Orbán Viktor kormányával szemben is” – jelezte az alelnök.

Az Együtt-PM szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy Jean-Claude Juncker olyan európai politikus, aki jobban képviseli a magyar érdeket, mint Magyarország saját kormányfője.

“Az Együtt-PM szövetség támogatja a Juncker-féle Európa-felfogást, nézeteink szinte minden tekintetben összhangban vannak: személyében egy olyan erős politikust tisztelünk, aki híve a mainál föderálisabb Európának, a szabad munkaerőpiacnak és a szegénység elleni küzdelemnek – egyszerre” – tették hozzá.

A párt ugyanakkor teljesen érthetetlennek tartja Orbán Viktor “makacs ragaszkodását” európai különállásához, Jean-Claude Juncker jelölésének elutasításához, amelyet semmilyen magyar érdek nem indokol.

A pénteki csúcstalálkozó előtt a legvehemensebben David Cameron brit miniszterelnök ellenezte a volt luxemburgi kormányfő jelölését, és Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban megerősítette, ő sem támogatja Juncker megválasztását. Nevük mellőzését kérő diplomáciai források szerint a tanácskozáson David Cameron brit miniszterelnök ragaszkodott a szavazáshoz, amelyen végül csak ő és Orbán Viktor voksolt Juncker ellen.
Junckert az Európai Parlament (EP) választhatja meg az Európai Bizottság elnökének. Ehhez a 751 EP-képviselő többségének szavazatát kell elnyernie. A volt luxemburgi miniszterelnököt az Európai Néppárt márciusban választotta meg csúcsjelöltjének, mint akit az Európai Bizottság élén szeretne látni.

Orbán Viktor Brüsszelben úgy indokolta, hogy David Cameron brit miniszterelnökkel együtt ellenezte Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére: Magyarországnak erőteljes jelzést kellett adnia, hogy nem fogadja el a nemzeti hatáskörök uniós elvonását, az EU alapszerződésének “lopakodó” módosítását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.