Az egyiptomi vallást és mindennapokat bemutató kiállítás nyílik a szegedi Móra-múzeumban

A fáraók Egyiptoma című kiállítássorozat harmadik tárlataként a vallást és az ókori egyiptomiak mindennapjait bemutató tárlat nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szombaton, a Múzeumok éjszakáján – közölte Fogas Ottó igazgató kedden.

 

A muzeológus elmondta, a közgyűjtemény történetének egyik legnagyobb kiállítására a bécsi Kunsthistorisches Museumból, a heidelbergi múzeumból és a budapesti Szépművészeti Múzeumból érkeztek műtárgyak.

A kiállítássorozat részeként a Kass Galériában az ókori egyiptomi halotti kultuszt, a Fekete házban pedig az orvoslást és a mumifikálást bemutató tárlat nyílt. E két kiállítást az elmúlt hetekben már több mint tizenkétezren látták.

Kevély Flóra, a kiállítás kurátora közölte, a Móra-múzeum egyik földszinti termében falfestmények és kiállítási installációk segítségével egy ókori egyiptomi templombelső hangulatát igyekeznek fölidézni. Az oldalsó teret szentélyfülkék tagolják, ahol istenszobrokat mutatnak be, középen pedig a mindennapok mágiájához kapcsolódó műtárgyakat ismerhetik meg a látogatók.

Az egyiptomi hatodik dinasztia korából származó kőtábla, a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteményéből

Az egyiptomi hatodik dinasztia korából származó kőtábla, a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteményéből

A következő kiállítótérben többek között királyportrék, állati múmiamásolatok láthatók, a múzeum dísztermében pedig a férfi-nő kapcsolatot bemutató szobrokat és az ókori egyiptomiak mindennapjaihoz köthető tárgyakat állítanak ki.

A decemberig látható tárlaton számos interaktív elem is várja majd a látogatókat: a vendégek számítógépes játékkal tehetik próbára ügyességüket, ókori ruhák másolatait vagy éppen királyi koronát próbálhatnak föl.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.