Ferenc pápa: könnyebb püspöknek lenni mint plébánosnak

A társadalom és az egyház is “árván” hagyja az embereket – hangoztatta Ferenc pápa hétfő este a római egyházmegye találkozóján.

 

Az egyházmegye több mint tizenegyezer papja és laikus tagja előtt beszélt  Ferenc pápa a vatikáni audiencia teremben. Az egyházfő azon a találkozón szólalt fel, amely a a közösségnek és a családnak szentelt pásztori évet zárta le.

Ferenc pápa kijelentette: sokkal könnyebb püspöknek lenni mint plébánosnak. A püspök mindig elbújhat az excellenciás megszólítás mögött. A plébános ezzel szemben nem bújhat el a hívők kéréseivel szemben – fogalmazott.

“Az olasz egyházat azt tette mindig erőssé, hogy plébánosai a telefonnal az éjjeliszekrényen aludtak. Soha senki nem halt meg utolsó kenet nélkül” – hangoztatta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy a modern technológia korában a papoknak még több eszköz áll rendelkezésére a hívőkkel való kapcsolattartáshoz.

A mai társadalomról szólva az egyházfő elmondta, nagyon sokan írnak neki levelet arra panaszkodva, hogy nehéz az életük és nem bírják megtalálni az értelmét. “A hétköznapi élet ritmusa agyonnyomja az embereket. Az az apa, aki egész napos kemény munka után másfél órát utazik azért, hogy hazaérjen a gyermekeihez, jogosan teszi fel a kérdést, hogy milyen élet ez” – mondta Ferenc pápa. Hozzátette: a nehézségekben a társadalom és az ebben a társadalomban élő egyház is magára hagyja az így elárvuló embereket. Főleg a fiatalokat, akik nem tudják, milyen irányba induljanak el. Az egyházfő arra emlékeztetett, hogy Európában a 25 éves fiatalok negyven százaléka munkanélküli. “A társadalom megtagadja a munkanélküli fiatalokat (…) Nem vagyunk képesek örömet adni a fiataloknak” – hangsúlyozta.

Hétfő este mutatták be Rómában azt a könyvet, amely Ferenc pápának a Szent Márta-ház kápolnájában megválasztása óta majdnem mindennap bemutatott szentmiséi homíliáit gyűjti össze. A kötet bemutatóján Federico Lombardi szentszéki szóvivő “magával ragadónak” nevezte Ferenc pápa eddigi pápaságát. Lombardi atya úgy fogalmazott, ez a pápaság dinamizmusában rendkívüli és abban is, amiként a kortárs társadalom problémáit éli meg.

A szóvivő hozzátette: rendkívüli az is, hogy Ferenc pápa legelső európai útja szeptemberben Albániába vezet majd, ahogyan első olaszországi látogatása célállomása is jelképes volt tavaly nyáron Lampedusa szigetén.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.