Szerencsésebbek a bretzfeldi tűzoltók

(Budaörs, 2014. június 11. – Budaörsi Infó) Május végén Bretzfeld és Budaörs testvérvárosi kapcsolatának 25 éves jubileumi évfordulójának alkalmából Budaörsről a Bretzfeldbe látogató küldöttség tagjai között ott volt a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke is. Petró Tiborral ellátogattunk a bretzfeldi Tűzoltóságra, hogy megvizsgáljuk, miben különbözik a német és a magyar tűzoltóság.

Bretzfeld olyan önkormányzati egység, amely 15 településből szerveződött a 70-es években. Összlétszáma 12 000 fő, Budaörs 30 000 főjével szemben. A technikai ellátásuk azonban ötszöröse a budaörsinek, létszámban pedig kilencszerese az ittenihez képest.

Körülbelül 200 tűzoltó dolgozik ezen a területen, amiből 6-8 fő a hivatásos, a többiek pedig önkéntesek. Nemcsak létszámuk, hanem állomásaik száma is többszöröse a miénknek. Petró Tibor, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy Németországban egészen más a rendszer, mint Budaörsön, hisz amíg nálunk önkéntes tűzoltó egyesület működik, addig Németországban a hivatásos tűzoltók mellett dolgoznak az önkéntesek, akik szintén kapnak juttatást a munkájukért. „Magyarországon a rendszer 1938 előtt úgy működött, mint kint Németországban. Ők azóta továbbfejlődtek.

tuzoltosag_bretzfeld5

Nálunk ez a rendszer most kezd újraéledni azáltal, hogy a tűzoltó egyesületek is vállalhatnak olyan beavatkozói tevékenységet, ami tovább emeli az önállóságot. Ha ehhez megfelelő pénzügyi források is rendelkezésünkre állnak valamikor az állam részéről, akkor sokkal hatékonyabban lehet üzemeltetni ezt a tűzvédelmi rendszert, amely Németországban jól működik. Ami számukra még nagy előny, hogy jobban tudnak nyitni a fiatal tűzoltók képzése felé. Már középiskolás korban elkezdik a fiatal tűzoltók beavatását.

tuzoltosag_bretzfeld4

Ehhez korszerű technikára van szükség, ami megfogja a fiatalokat, és egy megfelelő helyszínre, egy közösségi térre. Nagyon fontos, hogy a közösségről és az együttlétről is szóljon a történet, és ne csak a tűzoltásról. Nálunk ez sajnos háttérbe szorul, hisz nincs olyan területünk, ahol ezt a közösségi életet tudnánk prezentálni a fiatalok részére.” A németországi tűzoltók emellett még olyaszerencsés helyzetben vannak, hogy a fizetésük, vagy az önkéntesek esetében a járandóságuk mellett különböző kedvezményekben is részesülhetnek a magyarországi állományokkal szemben. Helyi adókedvezményben és vásárlás esetén 10%-os tűzoltó kedvezményt kapnak a tűzoltó kártyájukra.Van még hová fejlődnünk.

 

bretzfeld_nemetorszag_terkep

 

tuzoltosag_bretzfeld2

 

tuzoltosag_bretzfeld(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.