90 nap a mentők közt – Budaörsön a Kéklámpás Napon dedikál Klenk-Sipos Rita

(Budaörs, 2014. június 10. – Budaörsi Infó) Június 14-én lesz a Budaörsi Kéklámpás Nap, amiről korábbi cikkünkben már olvashattak. Az érdekes kutyás, mentési és rendőrségi bemutatók mellett Klenk-Sipos Ritával is lesz lehetősége találkozni az érdeklődőknek: a budaörsi Mentőállomáson dedikálja 90 nap a mentők közt című könyvét. 

Klenk-Sipos Rita együtt éjszakázott, repült, vagy épp rohamkocsin vonult esetekhez a mentőkkel. A dokumentarista fotós az életmentők munkáját akarta megismerni és mindenki másnak bemutatni a képein keresztül. „90 nap a mentők közt” egy könyv azokról a mentőkről, akik a nap 24 órájában, együtt egy csapatként dolgoznak földön és levegőben. A szubjektív képes riportkönyv Klenk-Sipos Rita fotós és Szilvási Endre újságíró-riporter és kommunikációs szakember közös munkája.

Eddig nem látott megközelítésben láttatja a Magyarországon dolgozó mentők mindennapjait, gondolkodását, mentalitását, dokumentálta örömüket és gondjaikat. A kiadvány a mentőszolgálatnál eltöltött napokon látott mentési feladatok közül emel ki és részletez egyes történéseket, mindezt olyan formában bemutatva, ahogy „külső szemlélőként” ezeket akkor és ott megélte.

A Budaörsi Infó szereksztősége megkereste Klenk-Sipos Ritát, aki a könyvéről elmondta, hogy egy olyan szubjektív képes riportkönyv, ami a mentők életét mutatja be.

„Egy olyan oldalát ismerteti meg az olvasóval a mentők életének, ami eddig sehol nem volt még kifejtve, semmilyen fórumon nem beszélek arról, hogy mennyire feleslegesen hívnak az emberek mentőt, és hogy mennyire nincsenek megbecsülve.

Iszonyatosan türelmetlenek velük az emberek, pedig azáltal, hogy folyamatosan feleslegesen hívják őket, nagyon leterheltek, nagyon sokat dolgoznak, nagyon kimerültek. Mindenki tudja, hogy mennyi pénzért végzik a munkájukat ennek ellenére is.

Pont ennek az összegnek a nagysága miatt én nem tudom elképzelni, hogy a mentők bármelyik munkatársa is nem hivatástudatból mentőzne, hisz a fizetésük teljesen aránytalan a munkájuk mibenlétéhez képest, és ahhoz amit letesznek az asztalra.

A könyvben orvosi vagy szakmai rész nincs, mert szakmai könyv nagyon sok jelent már meg. Ehhez hasonló könyv viszont még nem készült, hisz ennyi időt egy laikus, egy hivatásos szervvel még nem töltött eddig együtt.  

A mentőknél 5 hónapot töltöttem, a tűzoltóknál 7 hónapot, és elkezdtem már a rendőrök könyvét is. A Tűzoltó könyv is ugyanúgy, mint mentőknél arról szól, hogy ezek az emberek mit élnek át, amikor ki kell hozni egy embert a roncsok alól, vagy a tűzből. Megmutatja, hogy mit élnek át, hogy élik meg a káreseteket, eseményeket.

Azt az oldalát mutatjuk meg a könyvben, amit az emberek eddig nem láthattak. A mentők is emberek, a mentők is éreznek, a mentőknek is lehet rossz napja, a mentők is lehetnek fáradtak és betegek, de az embereket ez nem nagyon érdekli. Csak az a fontos nekik, hogyha hívják a a 104-et, hogy minél előbb ott legyenek.”

 

Kiknek ajánlanád ezt a könyvet?

„A könyvben próbáltam bele menni teljesen a paraszolvencián keresztül is, hogy ők lelkileg mit élnek át. Igazából az emberi oldala van megfogva a mentők életének, azoknak az embereknek, akik napi szinten a mentéssel foglalkoznak.

Ha valakit ez érdekel, és ha egy kicsit bele szeretne látni, hogy mi történik a háttérben amikor feltárcsázza a 104 segélyhívó számot, hogy élnek azok az emberek akik  mentőn szolgálnak, azoknak mindenképp ajánlom ezt a könyvet.„

 

Mi volt a legszebb, legemlékezetesebb és a legmegrázóbb esemény, ami a könyv készítése alatt történt veled?

„A legszebb egy babának a megszületése volt a mentőautóban. A mentőknél vannak pozitív és jó dolgok is szerencsére, és nem mindig csak a szenvedéssel kell szembesülnünk.

A legemlékezetesebb az volt, amikor legelőször láttam traumás halott újraélesztését. A hatos főúton történt az eset. A XXI. kerületi tűzoltók voltak kint és a légimentők. Ez az eset a könyvben is fel van dolgozva. Egy kamion kisteherautóval frontálisan ütközött. A kisebbik autó beszorult sérültjét már újra élesztették, és én még életemben nem láttam ilyet.

A legmegrázóbb eset számomra egy szénmonoxid mérgezett család volt, ahol egy kislány meghalt az édesapjával együtt, és az édesanyja találta meg őket. Egy kisfiú életéért viszont még küzdöttek a mentők. Ez azért volt megrázó számomra, mert a kislányt én takartam le.”

 klein_sipos_rita

Miért döntöttél úgy, hogy a hivatalos szervekről készítesz képes riportkönyvet?  

„Egy személyes tragédia kapcsán fordultam a dokumentarista fotózás irányába. Bejártam Fekete – Afrikát, a szomáliai háborútól elkezdve Szudánon keresztül.

Amikor haza jöttem a Fekete- Afrikai misszióról, akkor lett egy személyes tragédia kapcsán kapcsolatom a mentőszolgálattal.

Szerettem volna megköszönni azt, ahogy a hozzátartozómat ellátták. Felajánlottam nekik a segítségemet, amiből ez a könyv lett a végén.

Igazából Mártai doktor és Győrfi Pál kért fel engem arra, hogy egy dokumentarista sorozatot készítsek a mentők életéről. A fő cél az volt, hogy a mentők és az ellátottak  pozitív kapcsolatát mutassuk meg.

Ennek pont 90 nap lett a vége, hisz ennyi szolgálati napot töltöttem el a mentőegységekkel, és ezért kapta ezt a címet a könyv is.

Először egy képes albumot szerettünk volna, viszont annyi történetet tudtam a képek mellé mesélni, hogy Mártai doktor azt kérdezte, hogy miért ne fordítanánk meg az arányokat, és csinálunk egy könyvet amiben történeteket elmondva azokat képekkel illusztráljuk. Így született meg ez a szubjektív riport könyv.”

 

Milyen könyveket várhatunk tőled a jövőben?

„A tűzoltókról szóló könyvem június 24-én fog megjelenni. A rendőrökről szóló könyvemet is elkezdtem már. Velük  kilencven napot fogok szolgálni. Már a negyedik könyvre is kaptam megbízást a Honvédelmi Minisztériumtól, ami a katonák életéről fog szólni. Az ötödik könyvem témája, pedig a büntetés végrehajtás lesz.

 

2014. június 14-én, 10 órától a Budaörsi Mentőállomáson a Szabadság utca 277. szám alatt lesz lehetősége az érdeklődőknek még több információt megtudni a könyvvel kapcsolatban, vagy dedikáltatni, hisz Klenk-Sipos Rita kint lesz egész nap, és örömmel áll az érdeklődők rendelkezésére. 

keklampasnap_plakat

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.