Ötszáz éves falfestményeket fedeztek fel Angkorvatban

A szakemberek szeme elől eddig rejtve maradt, mintegy félezer éves falfestményekre bukkantak a kutatók Kambodzsa ősi khmer romvárosa, Angkor templomegyüttesében – közölte pénteken a helyi média.

 

Az ausztrál és kambodzsai szakemberek által feltárt alkotásokon zenészek, elefántok, istenek, graffitiszerű ember- és épületrajzok, valamint az európaiakkal való kapcsolattartást bizonyító ábrák láthatók.

A szakemberek fejlett digitális technikák és képjavító eljárások révén tették újra láthatóvá az évszázadok során rendkívül elhalványult festményeket – számolt be az ABC ausztrál műsorszolgáltató.

angkor_falfestmeny_500_eves_2014jun

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatójaként dolgozó Noel Hidalgo Tan még 2010-ben fedezte fel a festmények halvány nyomait a templomegyüttesben, amikor ásatási munkálatokat végzett a helyszínen.

“Megláttam a festéseket a falon, és arra gondoltam, hogy talán van ott valami, ezért lefényképeztem őket” – mondta a szakember. “Később végigfuttattam őket a számítógépen és kiderült, hogy gondosan kidolgozott festmények, nem csupán festékfoltok” . tette hozzá.

“Angkor nincs kifejezetten közel a tengerhez, ám a képeken különböző vízi járművek, köztük európai hajók is láthatóak, ami az európaiakkal való bizonyos fokú kapcsolattartást jelzi” – hangoztatta a kutató.

A Jáváról érkezett II. Dzsajavarman uralkodó által alapított Angkor a Khmer Birodalom fővárosa volt 802-1432 között. Fénykorában hatszázezer-egymillió lakosa lehetett, jóval több, mint a világ bármely korabeli városának. A romokat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1992-ben nyilvánította a világörökség részévé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.