Ferenc pápa leváltotta a vatikáni pénzügyi felügyelet tagjait

Teljesen megújult a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (Aif) vezetősége a csütörtökön bejelentett személycserékkel.

 

A pápai állam intézményeinek pénzügyi működését, így többek között az IOR vatikáni bank tranzakcióit ellenőrző Aif (aif.va) négy fős laikus igazgatótanácsának tagjait XVI. Benedek 2010-ben nevezte ki.

Most lejárt mandátumukat Ferenc pápa nem hosszabbította meg. Az egyházfő az Aif élére új vezetőséget nevezett ki. Közöttük van Maria Bianca Farina, az olasz posta biztosítási részlegének ügyvezető igazgatója, Marc Odendall svájci pénzügyi szakember, Joseph Yuvaraj Pillay, a szingapúri elnöki hivatal tanácsosa és Juan Carlos Zarate amerikai nemzetbiztonsági szakértő.

Az Aif korábbi vezetősége kivétel nélkül olaszokból állt. Helyettük Ferenc pápa nemzetközi csoportot helyezett a vatikáni felügyelet élére.

Az Aif igazgatója a pénzmosás elleni küzdelem szakértőjeként ismert René Brülhart svájci bankár maradt, aki 2012-ben került a felügyelet élére.

Az Aif májusban mutatta be 2013. évi jelentését, amely szerint a vatikáni pénzügyi felügyelet tavaly több mint kétszáz gyanús tranzakciót vizsgált meg. 2012-ben ezeknek a száma csak 6 volt.

Brülhart hangsúlyozta, hogy Ferenc pápával erősödött a Vatikán pénzügyi működésének átláthatósága.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.