Londoni elemzők: ismét enyhébbé vált az MNB alapállása

Az előző kamatdöntés után érzékelt semleges irányultságról ismét enyhítésre hajlamosabb alapállásra váltott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, valószínűleg a fogyasztói árindex 0,1 százalékos éves összevetésű áprilisi csökkenésének hatására – vélekedtek a kedden végrehajtott újabb 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést és a monetáris tanácsi közleményt értékelve londoni pénzügyi elemzők.

 

A TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott stratégája, Cristian Maggio kedd esti kommentárjában kifejtette: a legmeglepőbbnek azt tartja, hogy mennyire visszafogott piaci reakció fogadta az újabb kamatcsökkentést és az utána kiadott, “nem egyértelmű”, de enyhe alapállást tükröző kommünikét. Maggio szerint önmagában ez többhavi további kamatcsökkentési sorozat lehetőségét teremti meg, bizonyos piaci feltételek teljesülése esetén.

A TD Securities vezető londoni elemzője felidézte, hogy a ház legutóbb a 2,30 százalékos alapkamat eléréséig terjesztette ki az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisát. Maggio szerint azonban most már ezt az előrejelzést is lefelé ható kockázatok terhelik, és a cég jelenlegi várakozása az, hogy az MNB alapkamata egészen a 2,00 százalékos szintig terjedő sávban mozoghat lefelé.

Elsősorban az adna mozgásteret az MNB-nek a piac által árazottnál nagyobb mértékű kamatcsökkentésre, ha a forintárfolyam 310 forint/euró, de különösen 305 forint/euró alatt maradna – jósolta a TD Securities szakértője.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint a cég várakozása az, hogy bár a közműdíj-csökkentések dezinflációs hatásának elenyészésével a magyarországi infláció jó eséllyel gyorsulásnak indul, a magyar gazdaságban még mindig meglévő jelentős kapacitástöbblet miatt valószínűtlen, hogy az inflációs ütem akár az idén, akár jövőre átlépné az MNB 3 százalékos célszintjét.

Jackson közölte: a Capital Economics mindezt egybevetve nem zár ki két további 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így lehetségesnek tartja az enyhítési ciklus folytatódását a 2,20 százalékos alapkamat eléréséig.

Az elemző várakozása szerint a nyomott inflációs kilátások miatt a magyar jegybank 2015 végéig is csak fokozatos ütemben szigorít, és addigra várhatóan 3,00 százalékra emeli vissza alapkamatát.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a keddi kamatdöntést és a monetáris tanács közleményét kommentálva azt a véleményét emelte ki, hogy az előző havi kamatdöntő ülésről kiadott kommüniké óvatosabb hangvételű volt, mint a mostani, és az akkori közleményt arra utaló jelzésként is lehetett értékelni, hogy az MNB befejezte az enyhítési ciklust.

Pasquale Diana szerint azonban nyilvánvaló, hogy a váratlan áprilisi negatív infláció – és több globális jelentőségű jegybank időközben szintén enyhébbé vált alapállása – álláspontja megváltoztatására késztette az MNB-t.

A Morgan Stanley vezető londoni elemzője szerint erre utal, hogy a monetáris tanács keddi közleménye több ponton is enyhítésre hajlóbb alapállást tükröz, mint az áprilisi kommüniké. Az elemző kiemelte ezek közül, hogy a közleményben már nem szerepel a 3 százalékos inflációs cél várható jövő évi elérése, és az sem, hogy a jegybanki alapkamat már jelentősen megközelítette a középtávú árstabilitással összeegyeztethető szintet.

A Morgan Stanley új előrejelzése mindezek alapján az, hogy az MNB alapkamata 2,00 százalékig csökken az idei harmadik negyedév végére, és ezen a szinten marad 2015 jelentős részében is. A ház 2015 végére – a Capital Economics új prognózisához hasonlóan – 3,00 százalékig visszaemelkedő MNB-alapkamatot valószínűsít.

Matolcsy György, az MNB elnöke, aki a minap egy londoni üzleti rendezvényen vett részt, az MTI kérdésére – hogy mi a véleménye a 2,00 százalékos alapkamatig tartó enyhítési ciklussal kapcsolatos, más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szereplő várakozásokról – “eltúlzottnak” nevezte ezeket a prognózisokat. “Valami kicsi (enyhítési) mozgástér még van” – fogalmazott a múlt heti londoni rendezvényen az MNB elnöke.

A 2,00 százalékos alapkamatig terjedő enyhítés lehetőségét azonban nem zárták ki a keddi kamatdöntést értékelő kommentárjukban a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői sem. Közölték: alapeseti előrejelzésük az, hogy az MNB még két 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, 2,20 százalékos alapkamatig folytatva az enyhítést, de ha a piaci környezet kedvező marad, a ház londoni elemzői szerint van esély a 2,00 százalékos MNB-alapkamat elérésére is.

A JP Morgan elemzői azzal számolnak, hogy az MNB a júniusban esedékes inflációs jelentésben komoly mértékben lefelé módosítja inflációs előrejelzését, különösen 2014-re.

A JP Morgan saját prognózisa szerint az idei egész évi átlagos infláció 0,3 százalék lesz az MNB jelenlegi előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett.

A cég londoni elemzői közölték: valószínűtlennek tartják, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés 2016 első fele előtt bezáródna. Ennek alapján a ház azt várja, hogy az inflációs ütem 2015-ben is végig a 3 százalékos cél alatt marad. A JP Morgan elemzői 2015 egészére 2,5 százalékos átlagos magyarországi inflációval számolnak.

Hozzátették: annak ellenére sem várják a monetáris enyhítés gyors visszafordítását, hogy 2015 közepére valószínűleg negatív jegybanki reálkamat alakul ki. Ennek alapján a ház 2015 negyedik negyedéve előtt nem számít kamatemelésre az MNB részéről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.