A riói olimpia után visszavonul Fábiánné Rozsnyói Katalin

A riói olimpia után felhagy az edzősködéssel Fábiánné Rozsnyói Katalin, sportágától, a kajak-kenutól azonban nem szakad el.

 

“Rióig még két év van hátra, utána viszont hátrébb lépek. A múltban több alkalommal meglebegtettem, hogy visszavonulok, most azonban nem fogok visszahőkölni – mondta a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának. – Az idén leszek 72 éves, és bár belül fiatalnak érzem magam, az embernek egy idő után be kell látnia, hogy semmit sem lehet a végtelenségig csinálni. A mindennapos megfeszített munka egyre többet kivesz belőlem, és mindenkinek az az érdeke, hogy ebből levonjam a megfelelő következtetéseket.”

A rendkívül sikeres edző jelezte, hogy az utóbbi időben valamelyest már visszavett a tempóból.

“Nem vagyok ott az összes edzésen és nem utazom el az összes versenyre. Egyre jobban értékelem, ha néha csak úgy semmittevéssel töltöm az időt, és kicsit jobban oda tudok figyelni a családomra, esetleg kertészkedem.”

A 2016-os nyári játékok utáni terveit illetően úgy fogalmazott: annyi bizonyos, hogy hátrább lép, de azt nehezen tudja elképzelni, hogy hétfőtől vasárnapig semmit se csináljon.

“Az önfényezésnek a látszatát is kerülni szeretném, de az évtizedek alatt felhalmoztam annyi tapasztalatot, hogy szaktanácsadóként vagy valamilyen más formában még segíthessek. A véleményemet továbbra is meg szeretném osztani, ám kizárólag azokkal, akik kíváncsiak rá” – tette hozzá.

Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzőként ezüstérmet szerzett K-2 500 méteren az 1968-as olimpián. Pályafutása befejezése után 1977-ben kezdett edzősködni. Első kiemelkedő versenyzője – amint a mob.hu emlékeztet – Mészáros Erika volt, aki húszévesen két világbajnoki címet is szerzett 1986-ban, majd egy olimpiai ezüst után Barcelonában a négyes tagjaként aranyat is nyert Czigány Kinga, Dónusz Éva és Kőbán Rita társaságában. Kőbán számos világbajnoki címe mellett 1996-ban K-1 500 méteren is első lett a játékokon, míg Sydneyben második a négyessel. Ekkor már feltűnt Kovács Katalin is, aki Szabó Szilviával párosban is ezüstérmet szerzett 2000-ben. Janics Natasa is ekkor kezdett vele edzeni. Kováccsal ketten sokáig verhetetlen párost alkottak, mind a világ- és Európa-bajnokságokon, mind pedig az athéni olimpián. 2007-ben Janics elhagyta a csoportot, majd az olimpia előtt többen követték, így az edző Katalin Benedek Dalmával és Paksy Tímeával folytatta a közös munkát. 2011-ben kezdett férfiakat edzeni: a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettős a hazai rendezésű vb-n rögtön aranyérmet nyert K-2 500 méteren. A következő állomás a londoni olimpia volt, ott Tóth és Kulifai – Kammerer Zoltánnal és Pauman Dániellel – olimpiai ezüstérmet szerzett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.