IV. Magyar Világtalálkozó Budapesten, Ópusztaszeren és Szegeden

Koncertek, konferenciák, kiállítások, előadások, kézműves és népművészeti bemutatók, szépségverseny, különféle játékok és nemzetközi konyha is várja az érdeklődőket a IV. Magyar Világtalálkozón május 18. és 25. között Budapesten, Ópusztaszeren és Szegeden.

 

Tanka László, a főszervező Panoráma Világklub alapítója a programot ismertető budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a több más szervezet együttműködésével megvalósuló idei eseménysorozatot a több száz fős szervezői csapat mintegy egy év alatt szervezte meg. “A világtalálkozó nem más, mint egy határtalan összefogás értékeinkért” – fogalmazott.

Az idei találkozó díszvendége Kárpátalja lesz, jelképe pedig a Lelle nevű puli plüssfigurája, amely jelképesen a világ magyarságának “összetereléséről” gondoskodik.

A világtalálkozó programjainak egyik legfontosabb helyszíne a hatezer négyzetméteren felépített Világfalu lesz a Syma Rendezvényközpontban, ahová május 23. és 25. között várják az érdeklődőket. A Világfaluban jurta sátrak mellett a Magyar Értékek utcája, a Találmányok tere, a Gyógyító övezet és a Kézműves sor várja a látogatókat. A Világklub pavilonban pedig ott lesznek a külhoni klubok képviselői többek között Amerikából, Brazíliából, Svédországból, Svájcból és Franciaországból – tette hozzá.

A nagyszínpadon a népzenétől az operetten át, a könnyűzenéig minden műfaj helyet kap. Fellép többek között Balázs Fecó, Mága Zoltán, Varga Miklós és Vastag Csaba. Az Ezer torokból a legnépszerűbb tíz magyar népdal című programon a Zuglói Liszt Ferenc Általános Iskola kórusa és neves népdalénekesek közreműködésével a legnépszerűbb népdalokat énekelhetik el a látogatók. Itt rendezik meg a Világtalálkozó Szépe versenyt is.

A program részeként szakmai konferenciát is tartanak a Duna Palotában május 22-én A nemzeti integráció fejlesztési rendszere a Kárpát-medencében címmel. A rendezvény fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban május 20-án Gyere haza, várunk! címmel Európai Ifjúsági Napot tartanak. Az egész napos rendezvény egy konferenciával kezdődik, amelynek célja, hogy szellemi hidat építsen a határainkon túl és azon belül élő magyarok között. A program résztvevői beszélnek arról is, hogy a határokon túl miként tudják ápolni és közvetíteni a nemzeti értékeket. A Nemzeti Összetartozás Emlékművénél ünnepséget tartanak, amelyen fellép mások mellett Varga Miklós is, majd gálaműsorral folytatódik az esemény, amelyet a Magyar Vista Social Club fellépése zár.

A nyitó istentiszteletet Budapesten, a Bosnyák téri Páduai Szent Antal-templomban tartják május 18-án. Ezen a napon Nemzetközi Művészeti Találkozót is rendeznek Szegeden, a Feketesas Szalonban.

A találkozó hivatalos megnyitója május 19-én lesz Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ünnepségen adják át A Világ Magyarságáért közéleti és művészeti díjakat, az Összefogás a Magyarságért Díjat, valamint a Tiszteletbeli Magyar címet.

A rendezvény részletes programja a www.vilagtalalkozo.hu-n érhető el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.