Eurovíziós Dalfesztivál 2014 – Győzött Ausztria, Kállay-Saunders az 5. helyen végzett

Kállay-Saunders András és a Running 143 pontot gyűjtve az 5. helyen végzett az 59. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében, ami minden idők második legjobb magyar eredménye. A versenyt 290 ponttal Ausztria énekese nyerte. Magyarország a legtöbb szavazatot Montenegrótól (12 pont), Romániától (10), Macedóniától (10), Azerbajdzsántól (8) és Albániától (8) kapta.

 

 

A döntőben a koppenhágai B&W Hallernében elsőként az Ukrajnát képviselő Marija Jaremcsuk adta elő Tick-Tock című dalát. A keddi elődöntőből a fináléba került Kállay-Saunders András száma, a Running 21-ikként hangzott el. A további döntős országok: Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Izland, Norvégia, Románia, Örményország, Montenegró, Lengyelország, Görögország, Ausztria, Németország, Svédország, Franciaország, Oroszország, Olaszország, Szlovénia, Finnország, Spanyolország, Svájc, Málta, Dánia, Hollandia, San Marino és az Egyesült Királyság voltak.

A pontszámokat az egyes országok nemzeti zsűrijének – a péntek esti főpróbán leadott – szavazata, valamint a tévénézők által az utolsó dal elhangzását követő 15 percben leadott telefonos/sms-es voksok által kombinált eredmény adta ki (saját országra nem lehetett szavazni).

New Yorkban született, 2009 óta Magyarországon élő, 29 éves Kállay-Saunders András azzal vívta ki a jogot az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt, A Dalt. A Running című dal zenéje a rhythm and blues kategóriába sorolható, a szöveg a gyerekek elleni erőszakról szól, egy igaz történet, amely az énekes egy amerikai barátjával esett meg. A dalt Kállay-Saunders András és Szakos Krisztián közösen írta.

Idén 37 ország vett részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen, Magyarország dala az első koppenhágai elődöntőben, május 6-án hangzott el. A dalfesztivált ezúttal azért rendezték Dániában, mert tavaly Malmőben egy dán énekesnő, Emmelie de Forest nyert Only Teardrops című dalával; ő korábban videóüzenetben köszöntötte a magyar nézőket.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jenei Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Forrás: hirado.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.