Külföldi sajtó Magyarországról – Hűvös hangulat

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a magyar-német kormányzati kapcsolatokról közölt összeállítást csütörtökön Orbán Viktor kormányfő berlini látogatásával kapcsolatban.

 

A Hűvös hangulat című összeállításban a szerzők, Majid Sattar és Stephan Löwenstein kiemelték, hogy Berlinben “visszafogott örömmel” várják Orbán Viktort. Felidézték, hogy a WDR Europa Forum nevű tanácskozáson – amelyen a miniszterelnök csütörtökön felszólal – egy évvel ezelőtt jegyezte meg Angela Merkel kancellár, hogy “nem kell rögtön a lovasságot küldeni”, mire Orbán Viktor a Kossuth rádióban egy interjúban azt mondta, hogy „a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek”, ami “nem volt jó ötlet”.

Hozzátették, hogy ehhez hasonló “mélyütések” ezúttal nem várhatók, de a témák között lehet a második világháború áldozatai emlékművének ügye. Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó Prőhle Gergely szerint ez nem lesz fontos téma, az pedig “szándékos félreértés”, hogy Magyarország nem vállalja a holokausztban viselt felelősséget. Berlinben értékelik a magyarországi stabilitást, és javul a német befektetők hangulata – tette hozzá az uniós kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár.

A FAZ szerzői szerint a kormányzati kapcsolatok “nem különösebben meghittek”, de a berlini vezetés abból indul ki, hogy “együttműködünk a magyar kormánnyal” azokban az ügyekben, amelyekben “felkínálkozik, vagy akár tolakszik, mint például az ukrajnai válság”. Hozzátették, hogy Angela Merkelnek a német konzervatívok vezetőjeként sincs “szüksége vitára” arról, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból, hiszen “a pártnak “valószínűleg minden szavazatra szüksége lesz, hogy maga mögé utasítsa a szociáldemokratákat az európai parlamenti választáson”.

Sneider Tamás parlamenti alelnökké választásáról ír csütörtöki számában Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.

A lap megjegyzi, hogy miután korábban több bírálat érte a “populista” Orbán Viktort “nemzeti konzervatív” pártjának a jogállamiság elleni támadásai miatt, Magyarország határozottan “rossz útra tért”, amikor a parlament egyik alelnökévé választotta a “kétes megítélésű, szélsőjobboldali” Jobbik politikusát, Sneider Tamást, aki saját pártjának képviselői mellett a Fidesz-frakció szinte teljes támogatását is megkapta.

A lap kitér arra is, hogy a “nyíltan antiszemita és idegengyűlölő” Jobbikot a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezére, Marine Le Pen is páriának tekinti.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.