Budaörsi találkozási pontok – TeSzedd és a Föld napja lesz a hétvégén

(Budaörs, 2014. május 08. – Budaörsi Infó) A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár negyedik alkalommal valósul meg. Vidékfejlesztési Minisztérium fő célja ezzel a mozgalommal, hogy közösen, önkéntes civil szerveződés vagy egyéni vállalás keretében tisztítsuk meg szűkebb-tágabb környezetünket. A kezdeményezéssel kapcsolatban a BTG (Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) hulladék gazdálkodási referensét Szederkényi László kérdeztük.

 

TeSzedd! nemzetközi porondon is bemutatkozik idén, hiszen Magyarország csatlakozik vele a„Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjának részeként szerveznek meg. Május 10-én a kontinens 28 országának polgárai töltik a napjukat szemétszedéssel.

Szederkényi László a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a BTG Nonprofit Kft. szintén május 10-én, szombaton segíti Budaörs iskoláinak diákjait, akik ezen a programon részt kívánnak venni.

“Reggel 9:00 órakor találkozunk a lakótelepen, az Ifjúság utcai parkolóban, a Friedmann ház mögött, ahol zsákokkal, kesztyűkkel, orientációs térképpel és frissítőkkel látjuk el a csapatokat. Az összegyűjtött hulladékot tartalmazó zsákok elszállításról szintén társaságunk gondoskodik. 

Jóllehet, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra a regisztráció lehetősége május 2.-ával lezárult, társaságunk szívesen segít azoknak, akik ezen a napon, egyedül vagy kisebb társasággal szeretnének a programhoz kapcsolódni. A fenti időpontban és helyen jelentkezőknek zsákot és kesztyűt biztosítunk.

Amennyiben nem 10-én, hanem 9-én vagy 11-én szakítanának időt a szemétszedésre, úgy keressék fel a program hivatalos honlapját, ahol a már jelentkezett csoportokhoz való csatlakozás módjáról értesítik az érdeklődőket! “

teszedd_2014Tavaly sajnos az eső elmosta Magyarországon a TeSzedd programot, viszont idén a szervezők már három naposra tervezték a szemétszedést, így ha egyik nap esni is fog, még akkor is lesz lehetőség más napokon befejezni a munkát.

Budaörsön 5 találkozási hely van regisztrálva a TeSzedd oldalán. Ebből kettő zárt és három nyilvános.

 

Találkozási pontok Budaörsön:

1.) Törökugrató utca Árvácska utca sarok 2014-05-10 09:00

2.) Virág u. 6. 2014-05-11 10:00

3. Lévai utca mellett 2014-05-10 10:00

4.) Zárt: McDonald’s mögött 2014-05-09

5.) Zárt: 1-es számú Általános Iskolánál 2014-05-09

 

“Sajnos nincs információnk arról hogy kik azok a személyek, akik ezeket a csapatokat vezetik. Így nekünk – természetesen a regisztrált pontokra fókuszálva   járőrözni kell a városban, hogy megtaláljuk a letett zsákokat. Arra kérjük a helyieket, hogy ha a hétvége után még találkoznak TeSzedd-es vagy BTG-s szemetes zsákokkal, értesítsenek minket, mivel nincs rálátásunk az összes pontra, hogy éppen hová teszik a zsákokat.

Kérjük írjanak nekünk, vagy hívjanak minket és mi elvisszük a kampány során összegyűjtött szemetet.” – mondta el a Budaörsi Infónak Szederkényi László.

 

 

fold_napja

 

A TeSzedd programmal egybeesik a Föld napja is, amelyet május 10-én tartanak.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek
a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Magyarországon a környezetvédők 1990-ben alapították meg a Föld Napja Alapítvány és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

 

Szederkényi László a Föld napjával kapcsolatban elmondta, hogy Budaörsön több helyszínt kijelöltek, ahová majd a budaörsi iskolások ki tudnak menni szemetet szedni. (Domb utca eleje, Baross utca, Ibolya utcának a sarkánál lévő kis erdő, Patkó utcai lakótelep,  Lévai utca)

“A fiatalabb korosztály a lakótelep és környékét fogja megtisztítani. A felsősöknek, és a gimnazistáknak pedig megmutatjuk azokat a helyeket, ahol illegális hulladék lerakások történnek a városban. Pl: a Baross utca  és az Ibolya utca saroknál, a szelektív hulladék gyűjtő szigetünk mögötti kis erdőben. Ezen a területen sajnos folyamatosan történnek lerakások, amivel folyamatosan küzdünk.”

 

 

BTG_s_kek_atmenet

 

Kik vesznek részt a Föld napja alkalmából rendezett szemétszedésen? 

“Mi az  önkormányzattól kapunk egy listát a jelentkező iskolákról, és a diákok számáról, valamint arról, hogy milyen a jelentkezők korösszetétele. Ezek az adatok alapján tudjuk eldönteni, hogy milyen területet ajánljunk fel hulladékszedésre.

Mi annyiban segítünk a diákoknak, hogy ott vagyunk. Megmutatjuk a helyet, hogy hol kell szemetet szedni. Zsákokat, kesztyűt, frissítőt, csokit és egy tájékoztató füzetet biztosítunk a számukra.

Illetve a megjelölt helyen lerakott zsákokat elfogjuk szállítani. Bár a jelentkezés már lezárul a TeSzedd programra és a Föld napja alkalmából szervezett szemét szedésre is, de ha mégis szeretnének részt venni rajta, akkor 10-én, szombaton, a  kezdési időpontban jelenjenek meg, és a BTG biztosítja a nem regisztrált önkéntesek számára is a szemetes zsákokat, illetve a kesztyűket.”

 

Miért tartják fontosnak ezeknek a programoknak az évenkénti megrendezését? 

“Nagyon szeretnénk, ha a diákok tudatosan állnának hozzá a hulladék kezeléshez. Szeretnénk ha tisztában lennének azzal, hogy milyen felelősségük van a szemetelés és a szemét gyűjtésével kapcsolatban.

Talán megbocsátható önös érdekünk pedig az, hogy szeretnénk ha minél kevesebb hulladékkal, illegális lerakással, összekevert hulladékkal találkoznánk a szelektív hulladékgyűjtőben. Mi azt gondoljuk, hogy a fiatalok időben való tájékoztatása, és orientálásása ebbe az irányba, talán a mi munkánkat is megkönnyítheti.”

 

Kedves budaörsiek ne felejtsék el, hogy ezen a hétvégén TeSzedd és Föld napja is lesz, és nem csak fesztivál hétvége. Ha Önök is szeretnének egy tisztább Budaörsön élni, akkor csatlakozzanak a programhoz, és tisztítsák meg a várost.

Tegyünk együtt egy szebb és tisztább Budaörsért. 

teszedd_2014

 (Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.