Bűnmegelőzési tanácsok – Drog problémák

(Budaörs, 2014. április 30. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Rendőrkapitányságtól a héten a drogokkal kapcsolatban kaptunk néhány tanácsot. Gyerekes szülőknek mindenképpen ajánljuk elolvasni. Jobb félni, mint megijedni. 

Tapasztalataink szerint a legtöbb gyermek nem kerül kapcsolatba a drogokkal, de általában elkerülhetetlen, hogy ez minden esetben így legyen. A fiatalok ma sokkal korábbi életkorban találkoznak a tudatmódosító szerekkel, mint gondolnánk.

A média, a barátok, idősebb társaik sok információt közvetítenek ezekről az anyagokról.

Sajnos a tapasztalatok azt igazolják, hogy a kábítószerek szervezetre gyakorolt hatásáról, valamint a fogyasztásból adódó egyéb következményekről már keveset tudnak.

 

Miért fogyasztanak a fiatalok kábítószert?

A megkérdezettek, akik drogokat fogyasztanak, a „Miért?”-re az alábbi okokat sorolják fel:

– lázadni, megbotránkoztatni akarják az embereket;

– a drogfogyasztás a baráti csoporthoz tartozást jelenti;

– kockázatot akarnak vállalni;

– szórakozásból, szórakozás közben;

– ezzel társaik előtt elismerést nyernek;

– ez a „kor divatja”;

– ez az éjszaki élet része, tombolás;

– ezzel felnőttnek akarnak látszani;

– menekülés a társadalmi valóság elől;

– unalomból;

– aránylag könnyű hozzájutni, s hamar hat.

 

A szülők a fenti okokat irreálisnak, vagy nevetségesnek tarthatják, a fiatalok részére azonban nagyon valósak, igazak. A fiatal nem a jövőnek, hanem a mának akar élni, annak megfelelni!

A szülőnek kell elsősorban segítséget nyújtani ahhoz, hogy gyermeke belássa, a drog mennyire veszélyezteti egészségét és egész jövőjét.

 

Hogyan segíthet a szülő a gyermekének?

A szülő igen sokat tehet azért, hogy gyermeke hogyan viselkedjen, mit tegyen és mit ne tegyen. Kár, hogy nem mindig hiszi el, hogy a legnagyobb hatást ő érheti el gyermekénél!

Ha először fordul elő drogfogyasztás, alapvető a szülő-gyermek közötti nyílt, segítő szándékú beszélgetés.

Fontos, hogy érezze a gyermek a határozottságot, következetességet, gondoskodást, s ne legyen a szülő elutasító. Mutasson rá a drogfogyasztás veszélyeinek néhány ok-okozati összefüggésére:

Hallgassa meg a szülő a gyermekét!

–          A szülőnek oda kell figyelnie gyermeke mondandójára.

–          Ne mindig az ő véleménye legyen az első, hagyjon lehetőséget a gyermek problémájának kifejtésére.

–          Helyes, ha érezteti, hogy segítő szándékkal kíván beszélni gyermekével, s az nem felelősségre vonás, vagy elmarasztalás.

–          Helyes, ha kimutatja, hogy érzékeny problémáira, ha átérzi azt, amibe a gyermeke belekerült!

–          Fontos szülői magatartás viszont, hogy a gyermek tudja, „az ajtó mindig nyitva áll előtte”, meghallgatására, beszélgetésre készen állnak!

–          Rendszeresen időt kell fordítani egymásra, beszélgetni kell a problémákról, gondokról!

–          Ha a szülő következetes tud maradni, elkerülheti, hogy gyermeke azt mondja róla, igazságtalan, a gyermek tudja, hogy mit kaphat, mi várható.

–          Fontos, hogy olyan tevékenységet ajánljon gyermekének, úgy működjön vele együtt, hogy ez a drogfogyasztást felülmúló kínálat legyen.

–          Fontos tudni azt, hogy gyermeke általában barátai hatására, barátaival próbálja ki először a drogokat, ezért is fontos, hogy a szülő ismerje gyermeke barátait, és lehetőleg többször találkozzon velük!

–          Fontos, hogy a fiatal érezze a megbecsülést, környezete kiegyensúlyozottságát!

–          Ismerje el gyermeke teljesítményét, ezzel erősítse önbecsülését! Ez teszi őt kreatívvá, mely megvédheti a drogfogyasztástól.

–          Ne bántalmazza gyermekét sem szóval, sem tettel! Ne tartson „előadást” gyermekének – emlékezzen saját tapasztalataira: milyen érzés azt hallgatni? A „lelki prédikációk” nem segítenek azokon, akiknek igazi segítségre van szükségük.

 kabitoszer_fogyasztas

(forrás: ELBIR 2014. áprilisi szám)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.