A WSJ és az EUobserver a Jobbikról, a Jurnalul National a felcsúti stadionról

A Jobbik romaellenességéről közölt cikket internetes kiadásában a The Wall Street Journal (WSJ) című, vezető amerikai üzleti-politikai napilap Európával foglalkozó rovata. A szélsőjobboldali pártok és a Kreml kapcsolatait boncolgatja szerdán közzétett, “Az uniós választás megerősítheti Putyin pozícióit Európában” című írásában az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. A román Jurnalul National pedig a felcsúti stadion átadásáról közölt cikket.

 

A WSJ írása szerint Európa-szerte tapasztalhatók romaellenes érzelmek, és többeket aggaszt a kisebbségek ellen forduló nacionalista pártok növekvő ereje. A WSJ szerzője megemlítette az Ataka nevű bolgár és az Arany Hajnal nevű görög csoportosulást, mint amely a romákat kiáltja ki a bajok forrásának. Külön kitért a szlovák szélsőséges Marian Kotleba regionális választási sikerére.

Az amerikai lap ugyanakkor megállapította: kevés ilyen párt kapott akkora figyelmet, mint a magyar Jobbik, és ennek oka – a szélsőjobboldali pártokat tanulmányozó, georgiai egyetemi professzor, Cas Mudde szerint – az, hogy a Jobbikot “nem pusztán néhány bűnöző” alkotja, hanem “egyetemi végzettségű, magasan kvalifikált emberei vannak”.

A Jobbik vonzereje – írta a WSJ – olyan ígéretek egész skálájában rejlik, mint például a korrupció felszámolása, az oktatási rendszer megreformálása. A párt vezetői hevesen tiltakoznak a rasszizmus vádja ellen, ám emberi jogi aktivisták szerint a Jobbik jelöltjei rendszeresen kihasználják a romaellenes előítéleteket. A Jobbik “a romaellenes nyilatkozatokat politikai stratégiája egyik pillérévé tette” – idézte a szerző az EU alapjogi ügynökségének közelmúltbeli megállapítását.
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303949704579459031888499824

Az EUobserver szerint az európai szélsőjobboldali pártok az orosz kormányzat álláspontját ismételgetik, miszerint Ukrajnában a Nyugat, és nem Oroszország szítja a feszültséget. Ezek a politikai erők – amelyek ellenzik az európai integrációt és az erős nemzetállamot preferálják – a saját világképüket látják testet ölteni a világhatalmi státusát helyreállítani igyekvő, az euroatlanti kapcsolatok gyengítésén munkálkodó Oroszország politikájában – áll a cikkben.

A parlamenti választáson 20 százalék fölött eredményt elérő Jobbikot “a legjobban teljesítő diáknak” nevezi az uniós hírportál. Az EUobserver arra is kitér, hogy a nyugati szélsőjobb egyes pártjai elzárkóznak az együttműködéstől a Jobbikkal, ám politikusai Moszkvában szívesen látott vendégek. “Magyarországon évek óta keringenek pletykák a Jobbik és Oroszország pénzügyi kapcsolatairól, de semmi sem bizonyított. A Jobbik politikusai mindazonáltal nyilvánosan támogatják a Kremlt, a keleti, Oroszország felé való nyitást pedig létfontosságúnak tartják” – írja a lap.

Az EUobserver írása arra is kitér, hogy az orosz elnök a fősodor pártjait is okosan kihasználja, rájátszva gazdasági vagy energetikai kapcsolataira egyes országokkal, s megjegyzi, hogy a magyar jobbközép vezetője, Orbán Viktor például atomerőmű építéséről írt alá megállapodást.

Az uniós hírportál végkövetkeztetése az, hogy ha ezek a pártok meg is nyerik egy-egy országban az EP-választást, az Európai Parlament jogalkotási munkáját várhatóan nem tudják majd akadályozni, de sikerük a nagy pártokat is az euroszkepticizmus felé tolhatja, amelynek a Kreml nyilvánvalóan nagyon örül majd.
http://euobserver.com/eu-elections/123887
A szociáldemokrata román kormányhoz közel álló Jurnalul National az Ifjú Demokraták (IDE – a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete) tiltakozó akcióját ismertetve számolt be a Pancho Aréna felavatásáról. Az írás azt állítja a székesfehérvári születésű miniszterelnökről, hogy “3500 férőhelyes stadiont avatott szülőfalujában, Felcsúton”, és azt hangsúlyozza, hogy a “kritikusok által extravagánsnak minősített” Pancho Aréna Orbán Viktor háza közelében található az alig 1750 lakost számláló településen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.